Багато останнім часом прагнуть зробити своє тіло красивим і здоровим. У цьому прагненні люди чимало часу проводять у спортивних залах або на вуличних тренуваннях. Але для отримання правильних пропорцій і привабливого м’язового рельєфу одних тільки фізичних вправ недостатньо. У всій красі показати результати фізичної праці над собою можна тільки при дотриманні досить строгих правил харчування.

Харчування при моделюванні тіла

Взагалі весь процес бодібілдингу (саме так називається процес моделювання та нехірургічних модифікацій тіла) передбачає два чергуються по колу етапу – «маси» і «сушки». На етапі набору маси спортсмен (або спортсменка) повинен посилено харчуватися і тренуватися з великими вагами, постійно збільшуючи їх. Якщо робочий вага не зростає, а маса тіла збільшується, значить йде перевагу по вуглеводах і посилено додається жир. У такому разі коригують раціон і знижують питому частку вуглеводів на користь білків. Коли певний відсоток маси набраний, настає період сушіння.
Його особливість полягає в спалюванні підшкірного жиру. В плані тренувань вправи з упору на силу зміщуються в бік витривалості. Що ж стосується харчування, то тепер воно повинно містити дефіцит вуглеводів. У той же час масова частка білків дещо зростає, оскільки неможливо спалювати тільки жир – неминуче для покриття нестачі енергії організм буде використовувати енергію і в м’язовій тканині. Підвищений вміст білків дозволяє дещо згладити цей неприємний ефект і скоротити втрати м’язової маси. Важливо пам’ятати, що без фізичних навантажень цей механізм практично не працює. Але яким же має бути зразкове меню для сушіння тіла?

Харчування на «сушці»

У період сушіння кількість вуглеводів різко скорочується і йде інтенсивний процес ліполізу – спалювання жиру. Для забезпечення ефективного виведення продуктів розпаду клітин необхідно активно вживати рідину і клітковину, тому на сушінні часто переважають некрохмалисті овочі, нежирні білкові продукти, пісне м’ясо, риба, сир. Зразкове меню для сушіння тіла на один день виглядає приблизно так:

  • Вівсянка, білковий омлет;
  • Варена куряча грудка, свіжі огірки;
  • Гречка на воді;
  • Відварна риба з овочевим гарніром (капуста).

Ці страви з легкістю приготує навіть початківець кухар, але от харчуватися таким день у день довго не вийде – стрес, викликаний дефіцитом цукру, посилиться нудною їжею і може стати причиною зриву. Тому дуже важливо намагатися урізноманітнити своє меню. Але є ще одне зразкове меню для сушіння тіла, але вже зовсім іншого плану:

  • Омлет з брокколі і панкейкі;
  • Сирно-банановий десерт;
  • Філе індички і кус-кус з кунжутом;
  • Салат з цвітної капусти та брокколі по-корейськи;
  • Куряче філе і пюре із зеленого горошку.

Цей варіант містить в собі 1372 ккал. Під таким кутом сушка виглядає прямо святом смаку. Як же таке можливо?

Сервіс здорового харчування Organic Food

Саме завдяки зусиллям команди цієї компанії це меню не фантазія голодного атлета, а об’єктивна реальність будь-якого спортсмена, який користується їх послугами. Завдяки старанням кращих фітнес-тренерів Дніпра і високопрофесійних кухарів, спортсмени і спортсменки можуть протягом усього тижня отримувати неповторювані набори готових страв. Ця їжа вже повністю готова, порахована і зважена – залишається тільки розігріти її, якщо треба, і з’їсти. Саме простота вживання, вишуканість смаку і збалансованість є основними принципами цього сервісу.