Останні кілька років лікарі рекомендують відходити від термінів «дієта» і «дієтичне харчування», використовуючи для їх заміни «здорове і правильне харчування». Чим викликана така тенденція? Основною проблемою для страждаючих надмірною вагою людей є не втрата 5, 10, 15 кілограм, а стабілізація і утримання результату.
В розумінні більшості людей меню на кожен день для зниження ваги має не перевищувати 1000-1200 калорій і виключати цукор, сіль, жири і вуглеводи. Подібний підхід дуже часто призводить до придбання серйозних проблем з шлунково-кишковим трактом, погіршення зовнішнього вигляду і психоемоційним збоїв.
Здорове і правильне харчування має відновлювати коректну роботу обмінних, відновних і регенеративних процесів. Результатом такого харчового режиму має стати позбавлення від зайвих кілограмів, покращення кольору шкірних покривів, стимуляція росту волосся і нігтів і загальне поліпшення самопочуття. Саме з цієї причини, розробляючи меню для зниження ваги на кожен день, необхідно дотримуватися ряду принципів:

  • Загальна добова енергетична цінність повинна бути не нижче 1400-1500 калорій. Вона може змінюватися в залежності від рівня фізичної та розумової активності, гендерної ознаки і віку. Дієти, закликають споживати не більше 1000 калорій в день, підходять тільки лежачим хворим.
  • Кількість прийомів їжі має бути розширене від трьох як мінімум до 5. Харчуватися необхідно кожні 3-4 години порціями, не перевищують 150-300 грам.
  • Здорове харчування – збалансоване харчування. Не можна повністю виключити споживання вуглеводів, адже саме вони відповідають за гарний настрій, швидку розумову реакцію та інші необхідні сучасній людині процеси, достатньо замінити швидкі вуглеводи на повільні. Повільні вуглеводи у великій кількості присутні в крупах і овочах.
  • Не варто повністю виключати з свого щоденного меню жири. Жири, що містяться в рибі, горіхах, оливковій олії, дозволяють відновити і нормалізувати гормональний фон. Вони однаково необхідні і тим, хто худне, і намагаються набрати вагу людям.
  • Поступово збільшувати щоденне споживання білка. Це допоможе запобігти втраті м’язової маси під час схуднення і поліпшити метаболізм.
  • Не можна відкладати складання меню на понеділок, вівторок, 1 вересня або початок наступного року. Почніть прямо зараз. Досить ввести для початку один-два прийоми правильної їжі в день, поступово перейти на повноцінне здорове харчування, зробивши його частиною свого способу життя.