Підготовка до материнства – важливий і відповідальний момент в житті дівчини або жінки. Природно, кожна майбутня мати хоче і мріє про те, щоб її дитина була в першу чергу здоровий. Але і питання протікання вагітності хвилює більшість з них. Багато жінок, і особливо молоді дівчата, які знають про токсикозі та інших неприємних явищах, якими може супроводжуватися вагітність, посилено шукають відповіді як же виносити міцного малюка і зберегти красу.
Один з головних чинників, який може забезпечити повноцінний розвиток плоду і хороше самопочуття матері – це правильно підібраний раціон. Навіть якщо до того моменту зачаття ви не були схильні дотримуватися правильного харчування і вас влаштовувала якість і кількість продуктів, які потрапляли до вас на стіл, тепер все має змінитися. Доведеться переглянути багато харчові звички.
А ось ті, хто стежив за своїм харчуванням до початку вагітності, особливих змін не відчують. Пізнання у сфері здорового харчування стануть в нагоді і в цьому випадку.

Що лежить в основі здорового харчування для вагітних

Одне з основних вимог, яка пред’являється до продуктів, призначених для вагітних – це свіжість. Від цього показника безпосередньо залежить здоров’я не тільки матусі, але і малюка, адже наслідки харчового отруєння можуть відгукнутися для обох.
Інший рекомендацією буде уникання екзотичних продуктів. Звичайно, якщо вже дуже хочеться, то можна і побалувати себе, але не забувати міру. Краще всього, якщо вагітна буде їсти продукти, характерні для регіону проживання. Обов’язково в меню повинні бути м’ясо і риба, овочі і фрукти, молоко, молочні та кисломолочні продукти, зернові. Але і тут не варто нехтувати деякими правилами:

  • М’ясо повинно бути нежирним.
  • Молочні та кисломолочні продукти краще вибирати нежирні і на основі пастеризованого молока.
  • Фрукти і овочі підбирати по сезону. Не забувати про зелень.
  • Не захоплюватися стравами з печінки.
  • Обов’язково їсти яйця, але не більше 4 штук в тиждень.
  • Віддавати перевагу цільнозерновим каш і хліба.

Грамотно поєднуючи основні продукти, можна домогтися того, що прийоми їжі будуть не тільки в радість мамі, але і на користь дитині. Адже компоненти, з яких складаються продукти, впливають на те, як саме буде формуватися організм майбутнього чоловічка. Кожного елемента – жирів, вуглеводів, білків, мікроелементів і вітамінів має бути достатня кількість. Потрібно стежити, щоб їх співвідношення не виходило за межі рекомендованих норм. Надлишок, як і недолік будь-якого з них може призвести до порушення розвитку.
Ще один важливий момент – це спосіб приготування. Хто з нас не любить поласувати картоплею фрі або добре просмаженим шматком м’яса? Але якийсь час майбутній мамі варто утриматися від таких делікатесів. Страви краще всього готувати на пару або запікати – в такому варіанті продукти збережуть максимальну кількість корисних речовин. Супи теж будуть відмінним варіантом одного з основних прийомів їжі.

Складаємо меню по тижнях

Всі ми знаємо, що термін вагітності умовно ділять на триместри, під час яких відбувається закладка і формування різних систем організму плода. Тому, і харчування в кожному триместрі має бути відповідним. Ті чи інші продукти допомагають правильному розвитку.
У перші тижні зародок стрімко розвивається, закладаються важливі системи. На цьому етапі дуже велику роль відіграє отримання достатньої кількості мінералів і вітамінів. Враховуючи це, слід вибирати продукти, з яких будете готувати. У першому триместрі вагітну можуть турбувати токсикоз і запори. Зменшити їх прояв допоможуть легкі страви та достатнє вживання негазованої води. В раціон потрібно включити чорнослив, буряк, кефір.
У період другого триместру у малюка активно починають рости кістки, м’язи, внутрішні органи. Щоб розвиток відбувався в нормальному темпі і без відхилень, потрібна підвищена доза білка і заліза. Готуйте рибу і м’ясо, гречку, вживайте достатньо овочів і фруктів. Не слід забувати про фолієву кислоту – вона відповідає за побудову нервової системи дитини. Знаходиться вона в першу чергу в зелені.
На пізніх термінах лікарі і дієтологи прописують зменшити вживання солі, рідини. У цей час добре їсти кисломолочні продукти, нежирні м’ясо та рибу. Звичайно, ні в якому разі не забувати про вітаміни.

Заборони

Крім того, що вагітним показано відмовитися від смажених страв, так само варто забути про копчених, маринованих, консервованих і гострих продуктах. Всі вони містять речовини, які негативно позначаться не тільки на травній системі матері, але і можуть пошкодити зростаючому організму дитини. Обмеження також підлягають страви швидкого приготування і напівфабрикати.
Всі продукти повинні бути добре обробленими. Особливо це стосується м’ясних і рибних виробів. Молочні продукти вибирайте з пастеризованого молока.
Ще не зайвим буде відмовитися від продуктів-алергенів: меду, цитрусових, полуниці, горіхів, шоколаду. Навіть якщо у майбутньої матусі ніколи не було алергічних реакцій на них, вона може виникнути у дитини.

Інші правила здорового харчування під час вагітності

Крім усього перерахованого, слід пам’ятати ще про кількох пунктах:

  • Дотримуйтесь питний режим. Надмірна кількість рідини може викликати набряки, тому на останніх тижнях краще скоротити її вживання.
  • Не переїдайте. Існує думка, що вагітній можна і потрібно збільшувати порції помилково. Зайві калорії можуть тільки зашкодити.
  • Не забувайте про вітаміни. В цей час вони особливо важливі. За рекомендацією лікаря можна додатково приймати полівітамінні комплекси.
  • Якщо ви дотримуєтеся особливої системи харчування, на час вагітності відмовтеся від неї. Дитина повинна отримувати максимум корисних речовин.

Дотримуючись не такі вже складні правила правильного харчування, кожна вагітна жінка може забезпечити правильний розвиток свого малюка.