Блог тут, звичайно, не кулінарний, але сьогодні, напевно, настав час відійти від традицій і трошки поговорити про рецепти простих дієтичних страв. Готуйте блокноти або не забувайте закинути в закладки – наша тема сьогодні: здорова їжа – рецепти.

Що таке здорова їжа

Про все це написано вже не один кілометр, тому просто коротко позначимо свою філософію. «Здорова їжа» — це та, яка дає максимум користі і мінімум шкоди. За якими ж критеріями можна її визначити? Ось вони:

  • Мало порожніх калорій – тобто вона не містить білої муки, насичених жирів, цукрів, крохмалю;
  • Багато білка і клітковини – цих товаришів потрібно брати парою, оскільки велика кількість білка і відсутність харчових волокон приведуть до серйозного збою кишечника;
  • У ній овочі намагаються варити по мінімуму, а краще з’їсти сирими;
  • Не смажать на олії та жиру, а воліють тушкувати, запікати, готувати на пару і смажити на вугіллі;
  • Вона буває не менше 4 разів на день.

Це небагато, але вже спираючись на них, можна приступати до складання меню. Отже, одягаємо фартух, пора готувати.

Здорова їжа – рецепти

Почнемо з чогось простішого, наприклад, білковий омлет із зеленню, 1 порція:

  • Білки 2 яєць ретельно збити виделкою або вінчиком;
  • Дрібно нарізати зелень і додати до білків;
  • Влити 30 мл молока 1% жирності і ще раз збити;
  • Посолити злегка, вилити в чашку або форму, злегка змащені маслом;
  • Запікати, варити на пару 10 – 15 хвилин в мікрохвильовці – 5-7 хвилин.

Їсти таке краще з сирими овочами і житнім хлібцем.
Коли захочеться чогось суттєвішого, саме час зварити суп з курки. Відваріть грудку, вилийте бульйон або ще куди-небудь деньте. Окремо в звичайну воду покришіть половинку цибулини, моркву, цвітну капусту або брокколі, трохи посоліть. Поки це все потихеньку кипить і вариться (хвилин 5) поріжте м’ясо і киньте до овочів, нехай всі разом покипить ще 5 хвилин. В кінці додайте прянощі за смаком і зелень петрушки. З прянощів рекомендуємо розмарин, трохи чорного перцю – це не переб’є сам аромат супу. Хто не любить запаху капусти, можуть замінити її ріпою або кабачком, тільки не картоплею. Подавати з сушеними житніми кубиками і чайною ложкою натурального йогурту.
Ну, і наостанок, основне блюдо – запечена скумбрія. Нам вистачить однієї рибини на сім’ю з трьох осіб. Тушку риби ретельно вимити і випатрати. Голову можна залишити, а можна і видалити. По всій довжині боків зробити ножем сіточку з неглибоких надрізів – це дозволить краще їй промаринуватися, а потім пропектися. Підготовлену рибу кладемо на фольгу і рясно заливаємо соєвим соусом, замотуємо фольгою і залишаємо на пару годин, а можна і на ніч. Соєвий соус краще брати з низьким вмістом натрію. Після цього ставимо в духовку на 200 градусів на 20-30 хвилин – ось так прям і ставимо в цій фользі. По завершенні рибку сервіруємо, подаємо з овочевим гарніром і зеленню.

Десерти на дієті

Даремно ви засмучуєтеся, вважаючи, що на правильному харчуванні або дієті немає десертів. В якості розради ще один рецепт. Ні, це не пачка сиру і пакет ванілі, але близько: вівсяні сирники. Для них нам знадобиться одне яйце, півпачки нежирного сиру, вівсяне борошно 3 ст. ложки (можна просто змолоти в кавомолці пластівці), невелика жменя родзинок. Всі ці інгредієнти ретельно перемішати і ліпити з них вологими руками невеликі коржики і смажити їх на сухий антипригарній сковороді. Якщо ви вже трохи відвикли від солодкого, то це вам здасться досить солодким блюдом, доповнити і оформити його можна чим завгодно: ложкою меду, джему або просто йогурту – все одно це буде дуже смачно, і, головне, корисно.
Ще раз нагадаємо, що важливо не тільки готувати, але і як, так що будьте здорові і балуйте себе смакотою.