Людей, які пропускають сніданок можна зустріти часто-густо. Комусь не хочеться жертвувати дорогоцінними хвилинами ранкового сну заради того, щоб поїсти. А хтось стверджує, що не в змозі змусити себе з’їсти хоч скільки-небудь їжі після пробудження. Багатьом з нас невтямки, як багато ми втрачаємо не поснідавши. Навіть якщо ви поставили за мету схуднути, не нехтуйте ранковим прийомом їжі.
Абсолютно всі лікарі твердять про користь сніданку. Є цілий ряд причин не відмовлятися від цього процесу:

  • Сніданок додасть з ранку сил і енергії.
  • Посприяє підняттю настрою.
  • Зміцнить імунну систему.
  • Вбереже від бажання перекусити чимось калорійним.
  • Допоможе запустити роботу ШКТ.
  • Налаштує мозок на продуктивну роботу.

Як бачите, поївши вранці, ви зробите послугу своєму організму. У вас вистачить запасів енергії на виконання роботи, відвідування тренувань, а в обід ви не з’їсте більше, ніж потрібно. Разом з сніданком печінка отримає необхідний їй цукор і продовжить роботу без збоїв.

Організація сніданку

Щоб сніданок пішов на користь, слід приділити увагу його організації. Першим ділом після пробудження дієтологи рекомендують випити склянку теплої води. Туди можна додати лимонний сік. Це розбудить організм, дасть старт правильної роботи кишечника. Приблизно через півгодини після цього можна і поснідати. Системи людського тіла досить добре пристосовуються до нових умов. Бо скоро ваш організм звикне отримувати їжу з ранку, за умови, що це буде відбуватися регулярно.
Ще один аспект, який радять дотримуватися – це помірна калорійність сніданку. Страви, які ви їсте з ранку, не повинні бути надто щільними. Так замість бадьорості ви отримаєте слабкість і млявість. До того ж зайві калорії швидко перетворяться в зайві кілограми. Але і не снідати або обійтися тільки чашкою кави теж не вихід. Це негативно позначитися на загальному стані. В цьому випадку організм недоотримає енергію, необхідну для активності.
Ті, хто кажуть, що не можуть снідати, краще почати з невеликих порцій, поступово привчаючи своє тіло до надходження їжі в цей час доби. Допомогти в цьому може красива сервіровка столу, приємна музика (але не телевізор з новинами!), смачні страви. Так сніданок стане асоціюватися з чимось приємним.

Вибираємо продукти для правильного сніданку

Переїдання шкідливе при кожному прийомі їжі. До сніданку це теж відноситься. Вибирати калорійні страви на сніданок варто тільки тим, хто виконує важку фізичну роботу протягом дня. Якщо ж ваша активність помірна або практично відсутній, краще зупиніться на легких стравах. Але при цьому в них повинні обов’язково бути вуглеводи і білки.
Отже, які ж продукти відмінно підійдуть для сніданку? Ось, що дієтологи рекомендують:

  • Цільнозернові каші. «Правильні» повільні вуглеводи забезпечать вироблення енергії. Завдяки клітковині, що міститься в неочищених зернах, шлунок і кишечник повноцінно працювати. До того ж, харчові волокна заповнюють шлунок, надовго створюючи відчуття насичення. Каші можна додавати молоко, сухофрукти, горішки, мед за бажанням.
  • Мюслі, хліб з борошна грубого помелу або з висівками. Теж є джерелом складних вуглеводів. Тільки пам’ятайте, що мюслі повинні бути без цукру і синтетичних добавок. Молоко чудово з ними поєднуватися. Хліб грубого помелу або з додаванням висівок добре підійде для бутербродів.
  • Яйця. Можуть готуватися в такому вигляді, якому ви віддаєте перевагу. В яєчню або омлет можна додати овочі або відварне м’ясо. З яйцями в організм надходить білок.
  • Кисломолочна продукція. Тут вибір досить багатий – йогурт, сир та вироби з нього, різноманітні сири. Критерій вибору – знижена жирність і мінімальна кількість цукру. В сир або сирники краще додати мед і сухофрукти, а йогурт обов’язково повинен бути натуральним, без наповнювачів. Кисломолочні вироби поповнять запаси білка і кальцію, відрегулюють роботу ШКТ.
  • Нежирне м’ясо. Ще одне джерело білка. Шматок м’яса можна покласти на цільнозерновий бутерброд, загорнути в лаваш, додати до яєць або в салат. Можна просто з’їсти невеликий шматочок м’яса. Але врахуйте, що в цю категорію не входять ковбаси, балики, копчене м’ясо. Цих продуктів краще взагалі уникати, не тільки під час сніданку.
  • Овочі. В них міститься корисна клітковина і невелика кількість калорій. Це можуть бути запечені чи тушковані овочі. Як варіант – салат зі свіжих овочів або овочевий смузі. Для його приготування скласти вибрані овочі в блендер і перетріть їх. Якщо напій вийшов дуже густим, можна додати води або кефір.
  • Фрукти. Крім харчових волокон, багаті на вітаміни та мікроелементи. Наприклад, в банані міститься багато калію. Фруктові салати заправляються несолодким йогуртом або кефіром. Можна підсолодити медом. Також з фруктів готують свіжовичавлені соки та коктейлі. Тільки цитрусові соки краще не пити на голодний шлунок.
  • Кава і чай. Ці підбадьорливі напої прекрасно доповнять сніданок. Вибирайте натуральну каву замість розчинного аналога. Сьогодні є мелену каву, яку можна заварити в чашці, замість турки, просто залив окропом. Додавання спецій збагатить смакові якості кави. Чай теж віддати перевагу заварний, а не пакетований. Він може бути чорним, зеленим або трав’яним.

Очевидно, що перелік продуктів, які доступні для приготування правильного корисного сніданку, досить великий. Скомбінувавши запропоновані продукти можна отримати не тільки корисні, але і апетитні страви.
А ось що не годиться для сніданку:

  • Бутерброди з вершковим маслом і ковбасою.
  • Торти і тістечка.
  • Смажені страви.
  • Напівфабрикати.
  • Страви швидкого приготування.

Дотримуючись правил складання правильного сніданку, ви подбаєте про своє організмі.