Роздільне харчування передбачає вживання білків, вуглеводів і жирів по-окремо. Такий підхід, на думку засновника дієтичної концепції Герберта Шелдона, повинен сприяти кращому травленню і засвоєнню поживних речовин. Однак з наукової точки зору справа йде інакше, тому перш ніж переходити на такий раціон, слід вивчити всі тонкощі роздільного харчування і зрозуміти, чи є в ньому сенс?

Особливості роздільного харчування

Герберт Шелтон був прихильником альтернативної медицини і був відомим в Америці доктором натуропатом. Він пропагував «Натуральну Гігієну», основою якої була відмова від лікарських препаратів, регулярні голодування з метою оздоровлення та роздільне харчування. Останнє пояснювалося тим, що при змішуванні несумісних продуктів в шлунку виникають процеси гниття або бродіння їжі. Це відбувається з-за того, що шлунково-кишковий тракт не в змозі виробляти відразу кілька різних травних ферментів у потрібній кількості. У зв’язку з цим Шелтон розробив систему харчування, в якій вказав дозволені і заборонені продукти, а також їх поєднання між собою.

Злакові культури

Кількість зернових круп у раціоні слід знизити до мінімуму, так як вони не є природною їжею для людини. На думку натуропатов, в злаках багато крохмалю, який довше перетравлюється та засвоюється гірше овочів і фруктів. Особливо шкідливо поєднувати крупи з молочною продукцією і цукром, так як вони призведуть до бродіння. Таким чином, було виділено кілька постулатів:

  • Злакові культури не є необхідним елементом харчування для підтримки здоров’я;
  • Якщо не вдається повністю виключити зернові з раціону, то вони повинні споживатися з великою кількістю свіжих овочів та зелені;
  • Для кращої засвоюваності вживати злаки слід в сухому вигляді, відмовившись від каш.

Фрукти

Будь-які плоди фруктових дерев, а також ягоди є ідеальною їжею для людини. Шелтон розділив їх на три групи – солодкі, кислі і напівкислі.
Споживати їх слід цілком у свіжому вигляді, так як соки містять менше вітамінів і клітковини. Також слід виключити додавання цукру або меду до них, так як у сукупності вони викликають бродіння.

Овочі та зелень

Ці продукти харчування повинні складати більшу частину щоденного раціону. Шелтон стверджує, що найбільш корисними є наземні частини овочів і зелені, ніж коренеплоди. Також найбільшу цінність несуть в собі молоді овочі, так як містять більше вітамінів і мінеральних солей. У книзі «Принципи роздільного харчування» автор детально описує корисні властивості кожного продукту.
Особливе місце в роздільному харчуванні займають тварини продукти харчування:

  • Мед – не можна поєднувати з вуглеводами (особливо крохмалевмісні) і білками, так як у сукупності вони викликають газоутворення. В групу несумісних продуктів входить м’ясо, молоко, хліб, однак тости добре поєднуються з медом;
  • Яйця призводять до надлишку білка в організмі, а в сирому вигляді – до утворення великого (небезпечного для здоров’я) кількості шлункової кислоти;
  • Молоко – невластивий продукт харчування для дорослої людини, так як він практично не засвоюється організмом. Від його споживання рекомендується зовсім відмовитися, а також від усіх кисломолочних продуктів, вершків, сиру;
  • Риб’ячий жир, як стверджує Герберт Шелтон і його прихильники, зовсім не потрібні організму. Навпаки, він може призвести до захворювань серця;
  • М’ясо – є найбільш шкідливим для здоров’я продуктом. Більше 30 г може призвести до гнильних процесів у кишечнику, так як організм не зможе виробити достатню кількість травних ферментів. Від нього потрібно зовсім відмовитися.

Знаючи всі тонкощі роздільно харчування, ви можете зробити висновки про те, що теорія «Натуральної гігієни» абсурдна з наукової точки зору. Тільки збалансоване і різноманітне харчування, збагачене всіма нутрієнтами здатне покрити щоденні потреби організму, підтримуючи міцне здоров’я і високий імунітет. Саме такими є раціони Organic Food. Вони дозволять вам привести вагу в норму, налагодити обмін речовин і процеси травлення без голодувань, обмежень у продуктах харчування і заборон.