Можливо, деякі з дитинства чули приказку «хоча б один раз в добу суп повинен бути в шлунку». Але навіть серед лікарів до цих пір немає єдиної думки з приводу рідких страв – вони корисні чи шкідливі. Спробуємо з’ясувати, яку ж роль грають супи в харчуванні людини.

Що прийнято називати супом?

Так називають страви, що містять у собі не менше половини об’єму води. Готують на воді, овочевих, грибних, рибних, м’ясних і кісткових бульйонах. До речі, саме від виду «рідини» і залежить те, наскільки цей суп корисний і чим небезпечний. Крім бульйону або води в них додають овочі, крупи, бобові, зелень, сир, молоко, вершки в самих різних поєднаннях і видах. Ці страви можна подавати як гарячими, так і холодними або зовсім не піддаватися тепловій обробці. Так чи інакше, у всього цього різноманіття є армія шанувальників і така ж орда супротивників. Хоча, як і багато іншого в кулінарії, вони мають і свої плюси, і свої мінуси.

У чому шкода супів?

Противники рідких страв вважають, що супи в харчуванні людини не потрібні: вони вимивають або розбавляє шлунковий сік, посилюють виділення кислоти, погіршують травлення. Але єдиних наукових доказів цього немає, хоча немає і спростувань. Єдине, що точно відомо, що міцні бульйони не дуже корисні, і більше шкодять, ніж живлять: подразнюють слизову шлунка, сильно навантажує печінку. Але в той же час саме курячий бульйон (неміцний!) прописують лікарі в період хвороби або після операції. Вони сприяють швидкому відновленню сил. Також не дуже корисною їжею вважаються супи з «засмажкою» — попередньо обсмажені до золотистого кольору цибулею і корінням. Після термічної обробки в маслі (особливо олії) утворюються трансжири, які однозначно некорисні. Але не поспішайте викидати супницю.

Користь рідких страв

Якщо ж суп вариться на воді, містить обволікаючі речовини – протерті овочі, разваристые крупи, то таке блюдо цілком гідно зайняти місце на столі навіть людей зі слабким шлунком. Особливо гарні супи-пюре і крем-суп – таке блюдо не подразнює стінки шлунка грудочками клітковини, добре змішуються з шлунковим соком і максимально добре засвоюються. Саме в такому форматі ми перший раз в житті починаємо їсти «ріденьке». Крім того пюре – кращий варіант для людей з хворим шлунком, причому неважливо: це суп, гарнір або м’ясне блюдо. Крім того, завдяки вмісту великої кількості води, в ньому набагато менше калорій. Єдине, про що варто пам’ятати, що пюрированные супи знижують (точніше, ліквідують) навантаження на жувальний апарат. Це призводить до ослаблення ясен і зубів, тому що зуби залишаються міцними тільки при достатній жувального навантаження. Саме з цієї причини всіх їдців при першій же можливості переводять на тверду їжу (неважливо – діти чи дорослі).

Замість післямови

Як бачимо, супи в харчуванні людини, все-таки відіграють важливу роль, хоча вона багато в чому залежить від їх формату. І, звичайно ж, як бачимо, зовсім не обов’язково їх є прям кожен день, так що їжте їх за бажання. А чи вмієте ви готувати грибний крем-суп або сицилійська суп з квасолею та курчам? А ось компанія Organic Food не тільки вміє їх готувати, але і може доставити їх вам прямо додому. Крім того, в 250 грамах того, і іншого варіанту міститься всього 129 кілокалорій! При такому калораже його можуть дозволити собі є навіть самі-самі худнуть люди. Заходьте на сайт, дивіться їх меню і вибирайте відповідний. Крім якісних дієтичних супів вам запропонують повноцінне харчування на кожен день з доставкою додому.