Здорове харчування – основа здорового організму і життєвої активності. На жаль, багато це починають розуміти, коли вже виникають проблеми зі здоров’ям або не вдається досягти бажаних результатів, зайнявшись спортом. Але, як кажуть, краще пізно, ніж ніколи. Якщо приділити трохи уваги поєднання правильного харчування з фізичними навантаженнями, то можна прийти до відмінних результатів.

Принципи дотримання здорового харчування

Підходити до дотримання дієтичного харчування потрібно з дотриманням індивідуальних особливостей і цілі тієї чи іншої дієти, але єдині принципи:

  • суворий контроль кількості споживаних калорій;
  • зниження споживання їжі, багатої на насичені жири і вуглеводи;
  • обмеження споживання солі;
  • збагатити свій раціон продуктами, багатими на вітаміни та мінерали;
  • включити в щоденний раціон більше овочів, фруктів, зелені;
  • максимальний відмова від солодощів, кондитерських виробів;
  • мінімальне споживання чистої води до півтора літрів на добу;
  • відмова від шкідливих звичок;
  • фізичні навантаження з урахуванням споживаної енергії (вуглеводної їжі).

Спеції в дієтичному харчуванні

Деякі люди помилково вважають, що спеції при правильному харчуванні неприпустимі, так як підвищують апетит і провокують надмірне споживання їжі. Це не зовсім так. Натуральні спеції, дійсно, стимулюють вироблення травних соків, піднімаючи бажання попоїсти всмак, але вони ж і сприяють нормалізації обмінних процесів. І таким чином, вони лише допомагають збалансованому харчуванню.
Якщо дотримуватися перерахованих вище основ підходу до раціону і використовувати спеції в якості доповнення до корисних продуктів, то ефект буде приголомшливим. Ось деякі вдалі поєднання. Базилік чудово поєднується з овочами (огірки, томати), лавровий лист надає характерний присмак риби, кріп хороший з м’ясними стравами, а кориця підходить в якості добавки до каш і соків.
Ароматний імбир отримав велику популярність у приготуванні морепродуктів таких, як роли, суші. Не менш смачний він і в якості спеції до напоїв. Крім оригінальних смакових якостей цей продукт володіє корисними властивостями, так як багатий на вітаміни і містить мінеральні речовини, які беруть участь у побудові клітин організму. Імбир допомагає роботі системи кровообігу, нормалізує шлунково-кишковий тракт, позбавляючи організм від токсинів, агресивних радикалів.
Звичайно ж, не варто забувати і про таких звичних нам, цибулі та часнику, якими деколи нехтують із-за своєрідного запаху. Зелена цибуля неймовірно багатий на вітамін С і містить необхідні організму залізо і кальцій. Яскравий смак часнику може виконувати роль замінника солі. Фітонциди, що містяться в цих спеціях, стимулюють вироблення імунітету.
Лимон, оцет, містять мінімальну кількість калорій, найкращим чином замінять висококалорійні майонези і кетчупи для заправки салатів, надавши їм пікантності.
Однак, потрібно пам’ятати, що спеції в дієтичному харчуванні все ж служать для поліпшення смакових характеристик страв і, якщо перестаратися з ними, то можна отримати зворотний ефект, коли виникнуть неприємні смакові відчуття або навіть погіршиться самопочуття. Погодьтеся, що правильне харчування, як і будь-яке інше правильну справу, може забезпечити фахівець, який має знання та досвід. Компанія по доставці здорової дієтичної їжі Organic Food працює в цій сфері досить давно і гарантує всім прагнуть до здорового способу життя індивідуальний підхід до формування дієтичного раціону на кожен день.