Їжа в нашому житті відіграє головну роль, без неї ми не зможемо існувати. Крім цього, від харчування залежить і наш психологічний комфорт. Дослідження показали, що люди, які живляться різноманітною їжею, худнуть набагато швидше, ніж інші випробовувані при такій же поживності на нудною дієті. Крім того, це здорово піднімає настрій. Так що їжа – це і фізичний, і психологічний фактор. Але мало хто замислюється, поки жує салатик, про те, скільки часу засвоюється їжа в організмі.

Як це працює?

Щоб відповісти на це питання, треба в принципі розуміти механізм харчування людини. Процес травлення починається не в шлунку, а в порожнині рота, де їжа перемелюється і перетирається зубами, змочується слиною і вступає з нею в хімічні реакції. Крім того, у ротовій порожнині починається процес засвоєння глюкози. Після цього харчової грудку просувається хвилеподібними скороченнями стінок по стравоходу в шлунок. Тут починається перший етап магії – розщеплення білків і жирів за допомогою шлункового соку. Їжа може провести в шлунку від півгодини до 4 годин – це залежить від її складу. Швидше перетравлюються фрукти і овочі, а найдовше – жирні сорти м’яса, змішані важкі страви. Саме тому лікарі рекомендують їсти фрукти і овочі перед їжею – щоб вони не затримувались у шлунку надовго з-за важких компонентів і не починали там бродити. Якщо ж це трапляється, то людині забезпечено здуття, відрижка та інші неприємності з порушенням травлення. Далі їжа просувається в кишечник. Тут за допомогою густої мережі капілярів організм отримує з перевареної кашки розщеплені білки і жири, а також йде інтенсивне розщеплення і всмоктування вуглеводів. При цьому харчові волокна залишаються недоторканими і допомагають видалити нерасщепленные частинки їжі, не допускаючи їх загнивання. В іншому випадку настає слабка загальна інтоксикація організму – з’являються прищі, млявість, стомлюваність. Часом люди навіть не здогадуються, що всьому виною проблема з кишечником. Весь цей шлях, який закінчується перед товстим кишечником, їжа долає за 7-8 годин. Після цього їжа (точніше те, що від неї залишилося) накопичується в товстому кишечнику і там може чекати виходу до 20 годин. Отже, відповідь на питання: скільки часу засвоюється їжа в організмі знайдений – до 32 годин. Що нам дають ці знання?

Попереджений – значить озброєний

Знаючи максимальний термін перетравлення різної їжі можна оптимізувати свій раціон і вберегтися від неприємних проблем зі здоров’ям. Наприклад, соки або овочеві і фруктові відвари покинуть шлунок через 20 хвилин, а макарони з білої муки – майже 3 години. Виходить, що порція макаронів, запита компотом або томатним соком, буде там свої законні три години, за які сік просто почне сбраживаться, оскільки температура тіла ідеально підходить для різних бактерій. А жирне м’ясо взагалі краще їсти в першій половині дня або в обід, щоб потім уві сні організм замість відпочинку не займався переварюванням їжі. Ці корисні знання про те, скільки часу засвоюється їжа в організмі, і дії, засновані на них, дозволять позбутися від зайвих токсинів, за що спасибі скаже шкіра на обличчі, придбавши здоровий колір. Крім цього зросте активність і рівень життєвої енергії. Крім того, можна буде забути про підвищеному газоутворенні і нерегулярному стільці. Так що саме час переглянути свій раціон і меню і зробити ще один крок назустріч здоров’ю і красі.