Сир і правильне харчування – це як Бонні і Клайд, нероздільна парочка. Немає такої дієти (крім веганскої, хіба що), де не зустрічався б цей дивовижний продукт. Але оскільки кожен знає, що не буває абсолютно корисної їжі, то і в цій сирною бочці меду є своя ложка дьогтю. Почнемо з користі.

У чому ж користь сиру?

Сир правильне харчування включає в себе не просто так. Це – джерело одного з найбільш легкозасвоюваних білків, цілого комплексу вітамінів, мінералів і мікроелементів. Крім того, в ньому набагато менше вуглеводів, завдяки сквашиванию молочного цукру (лактози) молочнокислими бактеріями або ферментами (залежно від способу приготування сиру). Що ж він нам дає конкретно? Найголовніше – кальцій і фосфор. Завдяки включенню їх у раціон можна бути спокійними за свої кістки, зуби, нігті, а також серце. Крім того, кількість білка, порівнянне з м’ясом допомагають істотно урізноманітнити і збагатити раціон будь-якої людини. До того ж цей білок дуже легко засвоюється порівняно навіть з білком м’яса птиці. Він служить також джерелом заліза, яке необхідно для підтримки нормального рівня гемоглобіну. Вітамін А дозволить довше підтримувати хороший стан слизових і зору, вітамін Д дозволяє зберігати кістки міцними (особливо важливий цей елемент в дитячому віці, коли інтенсивно розвивається скелет маленької людини), група забезпечує нормальний перебіг обмінних процесів та функціонування нервової системи. Виходить, що сир – це майже ідеальна їжа, але…

Є у сиру «темна сторона»?

Головна його небезпека полягає в кількості – тут важливий принцип помірності. Справа в тому, що сир все ж містить насичені жири, хоч і в малих кількостях. Вони є основним джерелом холестерину, а його надлишок погано позначається на судинах і серці. Крім того, один грам жиру містить 9 кілокалорій, тому вживання жирного сиру у великих кількостях може стати причиною набору ваги. Крім того, кількість білка це не тільки плюс і мінус. Справа в тому, що надлишок білків в їжі може стати причиною проблем з нирками, тому багато сиру не може бути корисним. Але важливо знати ще один аспект. Сир – продукт, що швидко псується і в ньому вкрай швидко можуть розмножуватися хвороботворні бактерії. Вживання такого продукту в їжу смертельно небезпечно через ризик важкої кишкової інфекції.

Завжди сир – сир?

Справа в тому, що сир правильне харчування передбачає тільки натуральний, середньої жирності, без сторонніх добавок, крім сухофруктів, ягід, горіхів або інших компонентів готового страви. Виробники ж часом здорово хитрують, намагаючись зменшити собівартість готової продукції, і в хід йдуть рослинні жири, рослинний білок, часом навіть крохмаль. Особливо складно встежити за складом у різних сирних десертах. Але крім сумнівного сировини вони містять багато цукру, а іноді і барвники та ароматизатори. Загалом, при купівлі сиру потрібно дивитися на склад, термін придатності і відсоток жирності. Якщо ж ви хочете гарантовано вживати смачні страви з якісного сиру, то спробуйте сирні десерти, які поставляються у складі комплектів здорового харчування на кожен день від компанії Organic Food. Ця компанія використовує тільки високоякісну сировину і продукти для приготування своїх страв. У цих десертах і інших стравах з сиру, яких чимало у списку страв, ви будете отримувати тільки «світлу сторону» цього дивного ласощі.