«Що б такого з’їсти, щоб схуднути?» Це питання часто задають люди, які борються із зайвою вагою. В чомусь їх можна зрозуміти: постійне відчуття голоду призводить до зривів і «зажорам», після яких проблем стає ще більше. Але може, є спосіб впоратися із зайвими відкладеннями, не відчуваючи подібних мук? І він дійсно є: потрібно поміняти питання і шукати що виключити з харчування, щоб схуднути.

Від чого ми товстіємо?

Відповідь банальна, але витягти з нього користь вдається не всім. Ми набираємо вагу, коли витрачаємо менше енергії, ніж споживаємо. Це основна причина. Звичайно сюди переплітаються і інші фактори: багато їмо ввечері, мало спимо, виснажений себе голодовками з калоражем нижче базового метаболізму… Але головне залишається – ми не витрачаємо з’їдене повністю, і воно «запасається» на потім.
Тоді в чому проблема – їжте менше і буде вам щастя! Але…. Про це підступне «але» розбилося не одне почуття впевненості в собі і своїх силах. Якщо людина харчується досить калорійною їжею, то зведення норми до своїх витрат (навіть без дефіциту), залишить йому на цілий день всього лише пару порцій пельменів з майонезиком. Тужливе відчуття порожнечі в шлунку дуже швидко переможе бажання схуднути до літа і буде вчити людину «любити себе таким, який він є». Саме в самому меню людини й полягає корінь зла. Так що не потрібно шукати відповідь на проблему «Як вижити, харчуючись один раз у день?», а задатися питанням «Що виключити, щоб схуднути?»

Розставляємо акценти в тарілці

Мета зрозуміла, тепер приступаємо до її досягнення. Проведемо ревізію в холодильнику, кухонній шафі і тарілці. Отже, що ви їсте в ролі гарніру? Пюре з картоплі і макарошки? Не треба так! Є маса інших доповнень до основного блюда, яких можна з’їсти в п’ять разів більше, ніж макаронів і отримати при цьому рівно стільки ж енергії! Замініть спагетті гречей або перловкою, білий рис бурим, картопляне пюре тушкованими овочами: капустою всіх видів, морквою, кабачком. До речі, маленький лайфхак – кабачок чудово здатний замінити картоплю в суп або борщ.
Вироби з білого борошна замініть цільнозерновими і у вас не буде туги по хлібу, яку є ризик зірватися і заглушити батоном (цілком). А якщо життя не миле без макаронів, то і вони теж бувають з цільнозерновий борошна і можна спокійно їх періодично є без жодних ризиків. Загалом, безжально позбавляйтеся від білого рису, манки, білого борошна і макаронів, а заморожені вареники і пельмені точно скорміть ворогові, не чекаючи вечері.
Тепер поговоримо про м’ясо. Бараняча ніжка в майонезі звучить смачно, але після неї влітку сумно. Потрібно постаратися виключити жирні сорти і типи м’яса, частіше їсти жирну морську рибу. Не бійтеся, що вона жирна, навіть в самому живильному шматку буде все одно менше загрози для талії, ніж у свинячий котлеткам. Крім того, з жирних сортів риби ви отримаєте стільки мінералів і жирних кислот омега, що можна буде відмовитися від дорогих вітамінних добавок. Сало можна, але в прямому розумінні два тоненькі скибочки – як ласощі.
І наостанок – салати і закуски. Олів’є – це не салат, перше, друге і десерт в одній посуді (за поживністю, звичайно), так само як і інші «святкові» версії. Є безліч альтернатив з відварного м’яса і свіжих овочів без важких заправок – ось їх і їжте, або придумуйте свої, якщо хочете.

Підбиваючи підсумок

Ось вам кілька правил щастя:

  • Приберіть рафіновані продукти: борошно, крупи, цукор тощо;
  • Більше варіть, запікайте і тушкуйте або смажте на вугіллі;
  • Відмовтеся від великих порцій картоплі, віддавайте перевагу печена «в мундирі»;
  • Їжте більше сирих і тушкованих (або на пару) овочів – це найкращий гарнір;
  • Їжте рибу так само часто, як і м’ясо.

Будьте здорові і любіть своїх близьких і бережіть себе.