Здрастуйте, дорогі мої читачі. Сьогодні я хочу розповісти вам, з чим їдять хумус на Сході і чому це блюдо корисно людям, що сидять на дієті. Всупереч думці про її калорійності, сама паста разюче відрізняється низькою кількістю інгредієнтів, здатних відкласти на боках і животі зайві запаси жирової тканини. Мабуть тому на батьківщині хумуса, в Лівані, відсоток громадян, які страждають від надмірної ваги напрочуд низький.

Зміст

  • Що ж це таке: «хумус»
  • Складність вибору
  • Користь хумуса для людини
  • Додаткові переваги хумуса
  • З чим краще є хумус для здоров’я і тонкої талії
  • Що ж це таке: «хумус»

    Традиційне арабське блюдо, яке виготовляється з особливого сорту гороху – нуту. Він відрізняється великою твердістю і тому перед приготуванням пасти доводиться його замочувати на ніч, а потім варити не менше 2 годин.

    У класичних рецептах страви горохове пюре присмачують:

    • кунжутною пастою (тахиной);
    • лимонним соком (свіжим!);
    • маленькою порцією оливкової олії;
    • східними спеціями – кумином або зірою;
    • кухонною сіллю за смаком;
    • солодкої паприкою в сухому, перемолотом вигляді;
    • товченим часником – свіжим або сушеним.

    У такий варіації це блюдо вже грає приголомшливими смаковими відтінками. А якщо в загальну компанію додати оливки або в’ялені помідори – пальчики оближеш і непомітно з’їж всю порцію.

    Читайте також
    Часниковий хумус — відмінна закуска
    Хумус — дуже популярна закуска в усьому світі. Його можна зустріти в культурних традиціях країн…

    Така гармонія пояснюється дуже просто. Нут сам по собі яскраво вираженого, звичного всім, «горохового» смаку не має і є благодатною основою для інших компонентів.

    До речі, назвати пасту «закускою» складно – вона надзвичайно поживна і тому здатна на довгий час наситити дорослої людини без додаткових білкових продуктів.

    Складність вибору

    Зараз іноземної «гостя» можна придбати практично в будь-якому супермаркеті. Тому як завдяки розвиненій індустрії туризму про арабському пригощанні відомо багатьом.
    Інша справа, що користь від хумуса, виробленого фабричним способом вельми сумнівна. Та й смак готової пасти з нуту залишає бажати кращого. При порівнянні її з домашнім або ресторанним хумусом, перевага буде на стороні останніх варіантів страви.

    Мені довелося деякий час проживати в Країні обітованій, так скажу я вам, дорогі мої читачі, що на банки з готової пастою корінні ізраїльтяни мало звертають увагу.

    Таке відчуження безпосередньо пов’язано з тим, що в готових упаковках знаходиться дещо інший продукт — невідомо з чого він складається. До того ж готовий хумус укомплектований масою консервантів і барвників, підсилювачів смаку і загусників.
    Зовсім інша справа – паста в численних кафе, закусочних і ресторанах.
    В Ізраїлі найсвіжіше блюдо пристойним шаром розмазують по тарілці, присипають кунжутом, меленою паприкою, зірою, в’ялена перцем і помідорами та іншими смачними приправками. І подають як аперитив до основного гостині у супроводі гарячих піт (коржів), солінь, маринадів і соусів.

    У результаті, поки шеф-кухар чаклує над своїм шедевром, гість встигає наїстися і нерідко замовлене частування просто нікуди впихнути. При цьому іноземні гості не знають, як його їдять і просять у персоналу столові прилади.
    Доброзичливий офіціант завжди підкаже, що єдиним аксесуаром до такого закусочного столу є шматочок піти. Потрібно відірвати трохи печеного прісного тіста, зігнути його зразок ложечки і зачерпувати нею запашну горохову пасту.

    Читайте також
    Як приготувати Хумус, авокадо-Хумус, буряковий хумус
    Чи знаєте ви, як приготувати хумус в домашніх умовах? В арабській мові як і на івриті, хумус…

    Користь хумуса для людини

    Основний інгредієнт такого частування – різновидність гороху.

    Тому в складі страви міститься маса потрібних для організму мікроелементів і амінокислот:

    • кальцій;
    • магній;
    • клітковина;
    • фосфор;
    • цинк;
    • вітаміни: A, B, E, C;
    • рослинні жири і білки.

    При цьому страва має низький глікемічний індекс. В результаті це дозволяє вирівняти рівень цукру в крові і утриматися від неочікуваних та шкідливих для організму перекусів.

    Додаткові переваги хумуса

    Зараз все більше дієтологи рекомендують вживати в їжу їжу з підвищеним вмістом лейцита – речовини, що відповідає за перетворення енергії в м’язову масу, а не в жирові накопичення.

    Саме хумус постачає величезну кількість цього чудо-речовини в наш організм і не перешкоджає спалюванню зайвого ваги. До того ж люди, що включають пасту з нуту в свій раціон, відчувають набагато меншу потребу в солодощах.
    Про користь оливкової олії, лимонної кислоти і насіння кунжуту, доповнюють смак приємного горохового пюре, і говорити не доводиться. Ці продукти – відомі постачальники вітамінів і мікроелементів. Вони відповідають не тільки за корисний вагу, але і благотворно впливають на красу.

    З чим краще є хумус для здоров’я і тонкої талії

    Якщо піта в якості супутника середземноморського гостя з якихось причин вас не влаштовує, її можна замінити смаженими тостами, хлібцями, крекерами. В якості підкладки для хумуса підійде солодкий болгарський перець, морква, кабачки, огірки і помідори.

    Я, наприклад, люблю це додаток до повсякденного столу, тобто зі всім підряд. Уплетаю за обидві щоки і з супом, і з борщем, і з кашами. Ось таке ось чудо-блюдо, від якого і сила додається, і здоров’я міцніє!

    Пропонуємо приготувати хумус за нашим рецептом.

    Наостанок подивіться цей відео ролик, щоб закрити для себе питання — з чим їдять хумус.

    Підписуйтесь на мій блог, дорогі читачі, і пропонуйте його своїм друзям в соціальних мережах! А я, в свою чергу, подбаю про корисних і змістовних статтях на його сторінках.