Тим, хто вирішив вести здоровий спосіб життя, особливу увагу варто приділити такого цінного продукту, як риба і морепродукти. Риба за своїм змістом воістину – джерело поживних речовин і вітамінів. Крім того, саме риба є джерелом корисних ненасичених жирів і якісного білка. Саме тому професійні дієтологи і медицина радять усім приймати в їжу страви з риби щотижня. Кожному, хто прагне вести здоровий спосіб життя і правильно харчуватися, слід вживати рибу, як головне джерело білка.

Чому риба важлива для здорового харчування

Рибні страви є низькокалорійними і містять, при цьому, повноцінний білок без насичених жирів. Самі жирні сорти риби мають в своєму складі не більше 15% жиру, що порівнянно з пісним м’ясом. Це говорить про те, що страви з риби відмінно підійдуть для бажаючих скинути зайві кілограми. На користь такої дієти говорить і той факт, що м’ясо риби містить мінімум сполучної тканини, а значить і засвоюється воно легко.
Риба жирних сортів є джерелом корисних жирних кислот, вітамінів А, В, Д, Е, які нормалізують обмінні процеси і виводять токсини. Саме морська риба є для людини найбільш цінною з-за вмісту в ній йоду, цинку і в великій кількості вітаміну Д. Вони нормалізують роботу серця і нервової системи, покращують гормональний фон. Омега-3 (риб’ячий жир) підтримує м’язовий тонус, що дуже важливо, особливо для людей, які захоплюються спортом. До речі, риба здорового харчування – це виключно морська риба, річкова у цьому плані малоефективна.
Люди, мало розбираються в особливостях мешканців водного світу, вважають, що жирні сорти риби (севрюга, осетер, сардина) для дієти протипоказані. Це глибока помилка. Не можна захоплюватися стравами їх такої рибки, але раз в тиждень – обов’язково. А ось морепродукти з низьким жировим змістом (камбала, щука, минтай, креветка) можна їсти досхочу.

Користь морепродуктів

Під морепродуктів частіше всього маються на увазі всі продукти, які дарує море, виключаючи саму рибу, як би виносячи за дужки. Це не зовсім правильно, тому що і вона є продуктом морської стихії. Тим не менш, поговоримо про інших мешканців водних глибин таких, як гребінці, креветки, устриці, кальмари, краби і ламінарія. Всі вони дуже корисні для людини, тому що, володіючи високим вмістом протеїну, жиру, можна сказати, не містять, а ось мікроелементами насичені предостатньо.
Регулярний прийом морепродуктів добре заповнює дефіцит йоду, згубно діє на роботу щитовидної залози. Багаті дари моря залізом і білком, особливо свіжоприготовані. Вони також містять багато органічних речовин і вітамінів. Так вітамін сприяє позбавленню від м’язових судом, а кальциферол служить профілактикою рахіту.

Омега-3

Омега-3 – це, так званий, корисний жир або ненасичений, який міститься тільки в цінних жирних сортах риби (форель, тунець, лосось). Дослідженнями доведено, що при його недоліку у людини страждає робота мозку, і можуть виникнути порушення в роботі серцево-судинної системи, з’явитися симптоми депресії. Вживання в їжу поліненасиченого жиру сприяє зменшенню запальних вогнищ в організмі, приводить в норму тиск і контролює згортання крові.
Люди, які не вживають або недостатньо вживають в їжу рибу і морепродукти при здоровому харчуванні, часто відчувають симптоми дисбалансу, списуючи це на втому, вік та ін. насправді потрібно просто ввести в раціон продукти морських просторів, і все стане на свої місця.