Уважно подивіться на себе в дзеркалі. Чи помічали ви, що шкіра стала суші, волосся потьмяніли, почав з’являтися невеликий, але все ж зайву вагу. Такі зміни можуть вказувати на те, що ваш організм чогось недоотримує. Часто, особливо після довгих свят, деякі наші харчові звички можуть зміститися в бік некорисних, причому ми цього навіть не помічаємо. Саме в цей момент настає пора покращити раціон харчування.

На що впливає наша їжа

Найголовніше призначення їжі – це постачати в організм живильні речовини і енергію. Це дозволяє підтримувати всі життєві процеси. Але чому ж тоді люди, які їдять різну їжу, сильно відрізняються станом здоров’я. Виявляється, не тільки поживна цінність їжі впливає на наш організм. Що ж може міститися в їжі крім калорій, і що це нам несе?
З дитинства ми чуємо про вітаміни і про те, як вони корисні і важливі. І дійсно, від надходження вітамінів залежить робота нашої нервової системи, імунітету, зору і слуху, стан шкіри і волосся і ще дуже багато інших важливих функцій нашого організму. Але практично завжди, поряд з вітамінами, згадують мінерали і мікроелементи. Вони, також впливають на протікання багатьох життєво важливих процесів, що забезпечують роботу серцево-судинної системи, підтримують водно-сольовий баланс в організмі, передачу нервових імпульсів і т. д. Тривалий недолік хоча б одного з цих компонентів може призвести до хворобливих станів і навіть вкрай важким захворюванням.
Так от, перелічені на початку симптоми і є ознаки нестачі всіх цих дивовижних компонентів. Але є ще і не дуже корисні речовини, які проникають у нас з їжею. Це всім відомі канцерогени, токсини, радіонукліди та інші, які отруюють наше тіло, провокують появу і зростання ракових пухлин, знижують імунітет з’єднання. Так само шкодять і ті продукти, які не містять нічого, крім вуглеводів, причому у вигляді моносахаридів, а також чисті насичені жири. Вони приносять тільки енергію у величезних кількостях, яка не встигає витрачатися і викликає відкладення жиру. Але чи є раціони, де шкоду мінімізований, а користь витягується по максимуму?

Як поліпшити раціон харчування?

Будь раціон, з будь-якими перевагами можна зробити краще, якщо слідувати декільком простим правилам:

  • Відмовтеся від «простих вуглеводів» на користь «складних». Замініть картоплю або білий рис цільними кашами, овочевими гарнірами – це помітно знизить кількість калорій, внесе в меню додаткову порцію харчових волокон і корисних компонентів;
  • Частіше їжте сирі овочі – вони дадуть багато рідини та енергії;
  • Пийте більше води – вона виведе всі продукти розпаду і шлаки, дозволить шкірі мати хороший тургор, поліпшить колір обличчя;
  • Відмовтеся або зведіть до мінімуму готову до вживання їжу. Сюди відносяться не тільки кулінарні напівфабрикати, але і ковбаси, закуски, випічка, їжа швидкого приготування, а також солодощі та нектари, газована вода;
  • Уникайте смаження в жирі. Якщо дуже хочеться – готуйте в духовці або на грилі, так навіть смачніше;
  • Дотримуйтесь режим харчування. Спочатку це буде складно, але потім у вас вже набагато менше будуть з’являтися напади голоду в «невстановлений час» і спокуса перекусити не найбільш корисною їжею;
  • Не обходьте увагою молочні продукти. Останнім часом дослідження стали показувати деяке зниження попиту на молоко. Його (і молочні продукти у тому числі), в основному, набувають спортсмени і люди, що сидять на дієтах. В кошиках ж переважаючих мас такі продукти стали рідкістю.

Ці нехитрі правила ж зможуть змінити ваше харчування настільки, що відображення в дзеркалі буде тільки радувати.