Літо – час, коли варто переглянути свій раціон, щоб у розпал дня відчувати себе бадьорим, повним сил і енергії. До того ж вам з легкістю вдасться схуднути на кілька кілограмів, адже головний принцип харчування в літню спеку полягає в зниженні добової калорійності і перехід на низкоуглеводное меню. Існують і інші нюанси прийомів їжі, які дозволять легше переносити спеку. Дотримуючись всіх рекомендацій, ви будете менше втомлюватися, у вас покращиться самопочуття і підвищиться активність. Бонус до всього – струнка фігура!

Рекомендації з харчування у літній період

Влітку організм не потребує вироблення тепла, тому витрачає на основні процеси життєдіяльності менше енергії, ніж взимку або восени. Головним завданням у цей період є охолодження, тому підвищується потреба у воді і легкозасвоюваній їжі. У зв’язку з цим рекомендовано знизити калорійність раціону до 1200-1500 ккал, зберігаючи збалансованість БЖУ (білків, жирів і вуглеводів). У лінійках харчування Grow Food, наприклад, представлено 3 основних меню, які ідеально підійдуть для літнього сезону, так як відповідають усім принципам здорового раціону. До того ж харчуючись однією з програм, вам вдасться схуднути до бажаного розміру без шкоди для здоров’я.

Основи річного раціону продукти, які можна

Скорегувавши енергетичну цінність щоденного меню, слід приділити увагу кількості прийомів їжі, їх повинно бути не менше 5-ти. Обсяги порції можуть бути по 150-250 г, але не більш 300 р. Принципи харчування в літню спеку також включають рясне пиття. Намагайтеся вживати очищену воду у пляшках, свіжовичавлені соки, натуральні морси з мінімальною кількістю цукру. Добре втамовує спрагу зелений чай. Що стосується їжі, то Росспоживнагляд рекомендує віддавати перевагу наступних продуктів харчування:

  • Свіжим овочам і фруктам. Якщо є протипоказання, то вживайте їх у відварному або паровому вигляді;
  • Зелені – петрушці, кропу, базиліку, різних листових салатів. Вони містять багато корисної клітковини, а також вітамінів і мінералів, в яких у спеку організм потребує найбільше;
  • Дієтичне м’ясо яловичини, птиці, кролика, а також нежирну рибну продукцію та морепродукти;
  • Свіже молоко, нежирний сир, кефіри, йогурти;
  • Хліб в невеликій кількості, хлібобулочні вироби.

Не забувайте стежити за термінами і температурою зберігання продуктів харчування і готової їжі. У спеку мікроорганізми розвиваються швидше і можуть призвести до отруєнь або розладів травлення, тому зберігати їх слід в холодильнику, але не більше 3-х днів.

Продукти, які не варто вживати

Існує також ряд продуктів, які варто виключити або зменшити їх кількість не тільки влітку, але і в інший час року, коли ви дотримуєтеся основного раціону. До них відносяться:

  • Жирні і смажені страви;
  • Свиняче м’ясо, сало, ковбасні вироби;
  • Фаст-фуд і газовані солодкі напої;
  • Важко перетравлювані продукти: квасоля, боби, картоплю. Їх кількість слід знизити до мінімуму;
  • Велика кількість солодощів з великою кількістю барвників, консервантів;
  • Соління, пряні і гострі страви.

Також варто відмовитися від великої кількості кави і обов’язково випивати після нього склянку води, так як напій зневоднює організм.
Гарне самопочуття в жаркі літні деньки залежить не тільки від харчування. Важливо уникати тривалого перебування на сонці без головного убору, не виходити на вулицю в найспекотніші години. Заняття спортом краще проводити вранці або ввечері, поки на вулиці прохолодно, щоб уникнути надмірної перевтоми. Дотримуючись простих рекомендацій, ви будете почувати себе чудово навіть у найспекотніші дні літа.