На що впливає правильне харчування

На які тільки виправдання не готовий піти людина, щоб не відмовляти собі в гарячому круассане, порції смаженої картоплі або величезною плитці шоколаду. Ми готові списувати всі несприятливі зміни в організмі на стрес, погану екологічну ситуацію і неякісні продукти харчування.
Випадання волосся, поганий ріст нігтів, проблеми з травленням, целюліт, алергії і навіть болю у спині в більшості випадків не пов’язані з вживанням неякісних продуктів і підвищеним вмістом шкідливих речовин у повітрі величезного мегаполісу, а з неправильним і незбалансованим харчуванням.
Вживаючи фаст-фуд або напівфабрикати, заходячи на кілька тижневі самостійні дієти, голодуючи або вживаючи виключно білкову їжу, можна досягти різних результатів: схуднути, набрати вагу, наростити м’язову масу, позбутися від вугрової висипки. Але всі ці результати будуть досягнуті з великим збитком для інших систем життєзабезпечення організму.
Позбавляючи себе денної порції вітаміну А, ви неодмінно помітите через деякий час, що волосся стали тьмяніше і слабкіше, а нігті більш ламкими. Дефіцит вітаміну B, натрію і магнію можуть звести до мінімуму результати багатогодинних тренувань у залі. Окремо варто відзначити вживання амінокислот, деякі з них людина може отримувати тільки з правильно обробленою їжею. Наприклад, метіонін, необхідний для коректного жирового обміну, краще засвоюється при вживанні в їжу нежирного м’яса.
Більшість захворювань підшлункової і щитовидної залоз, багато хвороби кровоносної системи, шлунково-кишкового тракту та опорно-рухового апарату викликані саме неправильним і незбалансованим харчуванням. Нестача вітамінів, мікроелементів, амінокислот і різних ферментів можуть провокувати збої в роботі основних систем життєзабезпечення організму.

Перехід на правильне харчування

В даний час все більша кількість людей стають прихильниками правильного харчування, то є збалансованою і правильно приготовленої їжі. Але як перейти на правильне харчування, не позбавляючи себе улюбленого ласощі, не відчуваючи почуття голоду або морального дискомфорту? Багатьох лякає, що з переходом на правильне харчування доведеться обмежити себе у всьому, харчуючись відвареним м’ясом і корисними корінням. Це не так.
Перед складанням свого тижневого раціону обов’язково визначтеся з основною метою, від цього буде залежати вибір продуктів, їх кількість, способи приготування, поєднання та енергетичної цінності. Для намагаються схуднути бажано укластися в 1500 калорій, для нарощують м’язову масу 2500, а для підтримки форми ідеальним кількістю стане 2000. Крім калорійності, їжа повинна містити вітаміни, мікроелементи, амінокислоти, антиоксиданти та інші необхідні людському організму речовини.
Головне правило при переході на правильне харчування – його різноманітність. Можна нескінченно переконувати себе в необхідності і корисності курячого м’яса, але його щоденне вживання у вигляді парових котлет навіть у найбільш принципових і вольових людей через пару тижнів почне викликати неприязнь. В той же час його вживання і чергування у вигляді курячої котлети з биточками з гречки, вока з куркою, фрикасе з курки або запіканки з курячого філе, допоможе не тільки правильно харчуватися, але і різноманітно, і, отже, з легкістю стане частиною щоденного раціону.