Всім добре знайома прикмета, що розсипати сіль – до сварки або нещастя. Здавалося б – чистої води забобон, але не все так просто. Раніше сіль в наших краях була дуже дорогим продуктом, так як добувати її було дуже непросто. Тому розсипана гостями сіль вважалася жестом крайньої неповаги до господарів будинку, а незграбну дружину, просыпавшую білі кристали, чекала від чоловіка аж ніяк не похвала. Але ті часи давно канули в Лету і зараз сіль – один з найдешевших товарів в продуктових магазинах. Так з сіллю чи без? Яку ж роль відіграє цей білий порошок у харчуванні людини?

Навіщо потрібна сіль?

Виявляється, наша кров містить трохи менше 1% хлориду натрію, тобто самої звичайної солі, а амніотична рідина, в якій виношується дитина, по солоності близька до океанічної води. Виходить, що сіль – життєво важливий елемент. Це дійсно так, тому що саме хлорид натрію відповідає за баланс рідини в організмі. Оскільки людське тіло більш ніж на половину складається з води, то коливання її рівня можуть сильно позначитися на його здоров’я і навіть життя. Сіль допомагає утримувати воду в клітинах і тканинах, що активно бере участь у травленні і мінеральному обміні, допомагаючи забезпечувати організм такими мінералами, наприклад:

  • кальцієм для волосся, нігтів, зубів і кісток;
  • магній – для ефективної роботи нервової системи;
  • калій – мінералом для серця.

Але чи означає це, що чим більше солі, тим краще для організму?

Скільки солі потрібно в добу?

Кількість хлориду натрію, рекомендований для споживання у добу сильно залежить від кількості виділюваної рідини, зокрема з потом. За рекомендацією більшості медиків воно складає від 5 до 10 грамів на добу. Саме цієї кількості достатньо, щоб заповнити втрати солі в результаті природних процесів і уникнути перенасичення нею організму. Деякі фахівці взагалі рекомендують повністю відмовитися від вживання кухонної солі, аргументуючи свою позицію тим, що в продуктах харчування вона вже міститься в достатній кількості. Однак ця точка зору не має поки достатньо підтверджень у вигляді клінічних досліджень, тому вважається альтернативною. Але чому введені кордону солі і чим загрожують їх порушення?

Чому з сіллю важливо не переборщити?

Причому важливо не переборщити з надлишком, і з недоліком. Людський організм дивно збалансована система, причому порушення будь-якого аспекту цього балансу неминуче тягне за собою сумні наслідки. Так до чого ж може призвести недолік солі в організмі?

  • Втрата рідини – незважаючи на можливу радість від убавки ваги, це тривожне явище, що веде до порушення мінерального балансу;
  • Порушення сольового балансу – надмірне виведення солей кальцію, магнію, калію з тканин, здатне призвести до серйозних збоїв у роботі організму;
  • Судоми, сонливість, слабкість;
  • Помітне погіршення стану шкіри.

Однак надлишок натрій-хлору теж має свої неприємні наслідки:

  • Затримка рідини – простіше кажучи, набряки, які негативно позначаються на зовнішності, надають посилене навантаження на серцево-судинну систему;
  • Зміна поведінки – дратівливість, спалахи агресії;
  • Почуття спраги, яку не вдається вгамувати;
  • Перевантаження нирок, як наслідок вживання великої кількості води;
  • Порушення роботи суглобів.

Очевидно, що у вживанні солі важливо дотримуватися принципу «золотої середини», але це, часом не так вже й просто.

Як стежити за кількістю солі?

Нестача солі в організмі – досить рідкісне явище в сучасному світі, яким страждають переважно люди, що прийняли рішення повністю відмовитися від солі, наприклад послідовники моди на сироїдіння. Їм можна дати тільки одну рекомендацію: переглянути свій раціон і додати в нього продукти з високим природним вмісту натрію. А от уникнути надлишку солі при звичайному раціоні можна, дотримуючись таких порад:

  • Обмежити споживання ковбас, сирів, консервів та напівфабрикатів – всі ці групи товарів мають досить високий відсоток вмісту хлористого натрію, який не тільки смакова добавка, але і непоганий консервант;
  • Пам’ятати, що деякі категорії продуктів вже містять у собі сіль – наприклад, морська капуста, молюски, молоко;
  • Відучити себе від звички досолювати – це просто зробити, прибравши зі столу сільничку. Якщо перед очима не буде подразника протистояти спокусі набагато легше;
  • Уникати таких продуктів, як чіпси, сухарики, солоні горішки, вироби до пива – в них міститься рекордна кількість натрію, до якого, як правило, йдуть аж ніяк не корисні смакові добавки;
  • Використовувати більше прянощів – це дозволить зробити смак страви більш яскравим і вже не буде необхідності сильно солити страву, щоб воно не здавалося «прісним».

Завдяки цим простим правилам, можна поліпшити якість свого харчування, а значить зробити внесок у здорове і довге життя.