Надмірна вага негативно позначається на здоров’ї, порушує пропорції тіла і обмежує у виборі одягу, а для жінки це може стати справжньою катастрофою. Якщо ви не можете змиритися з повними стегнами і пухким животом, то пора переходити на правильне харчування для зниження ваги. Вам не потрібно буде відмовлятися від солодких або смажених страв, адже у здоровому раціоні головне – помірність. Не зайвими при схудненні будуть спортивні навантаження або активний відпочинок, які допоможуть вам швидше привести фігуру в тонус.

Стежимо за обсягом порцій і режимом

Регулярний прийом їжі сприяє налагодженню обмінних процесів. Такий режим дозволяє організму виробити умовні рефлекси, заздалегідь готуючи шлунок і підшлункову залозу до прийому їжі. Вони почнуть виділяти шлунковий сік і травні ферменти, завдяки яким процес травлення буде проходити розмірено, не викликаючи відчуття тяжкості та дискомфорту. До того ж ви швидше будете відчувати насичення і забудете про нескінченних перееданиях.
Головні принципи регулярного харчування:

  • Щоденний прийом їжі в призначений час;
  • Перерва між прийомами повинен становити три або чотири години, але не більше;
  • Не можна влаштовувати голодні дні;
  • Слід їсти 4-5 разів на день;
  • Останній прийом їжі повинен бути за три години до сну.

Крім цього необхідно стежити за обсягом порцій. Перший і другий сніданок, а також обід можуть і повинні бути поживними по 250-300 г, а полуденок і вечерю, навпаки, більш легкими по 150 або 200 г, щоб організм встиг переварити їжу і витратити енергію.

Дозволені продукти при зниженні ваги

Правильне харчування для зниження ваги має складатися з різноманітних продуктів, аби кожного дня насичувати організм вітамінами, непоправними мікроелементами і сприяти зростанню м’язової маси, а не жирових відкладень. У ній повинні бути жири, вуглеводи, білки, які містяться в таких продуктах:

  • М’ясо – котрі худнуть слід віддавати перевагу курці або індичці, проте раз в тиждень можна дозволити собі суп з баранини або свинячий шашлик з мінімумом спецій та солі;
  • Будь-які овочі та зелень у відварному, запеченому або свіжому вигляді. Картоплю з-за високого вмісту крохмалю слід вживати 1-2 рази в тиждень, так як вона висококалорійна;
  • Молочні продукти – джерело білка і жирних кислот. Для схуднення слід вибирати кефір, молоко, сир з низьким або нульовим відсотком жирності;
  • Фрукти і ягоди як джерело глюкози необхідні для здорового метаболізму, але не зловживайте ними під час схуднення. Їх можна додавати в їжу або з’їсти на десерт. Замінювати ними нормальний прийом їжі не варто, так як почуття голоду не змусить себе довго чекати, і ви можете перевищити свій добовий ліміт калорій;
  • Рослинне масло містить корисні поліненасичені жири. Ви можете використовувати соняшникову або ж перейти на оливкова, масло авокадо, кунжутне – вони всі корисні в рівній мірі, відрізняючись тільки смаком і запахом;
  • Крупи у вигляді звичайної або питної каші, а так само гранолы зарядять вас енергією і збагатять організм вітамінами, білками, клітковиною;
  • Будь-які види риб і морепродукти – джерело Омега-3, Омега-6 і білків, що урізноманітнить ваше меню, зробить його поживним і смачним.

Проте і тут є ложка дьогтю, так як вам потрібно уникати рафінованого цукру, який міститься в цукерках, тістечках, у багатьох газовані напої, алкоголь. Цей простий вуглевод у концентрованому вигляді неминуче призведе до жирових відкладень і целюліту. Замість нього ви можете використовувати цукрозамінники, які не зашкодять вашій фігурі. Використовуйте правильні продукти, слідкуйте за калоріями, займайтеся спортом, і ви в короткі терміни приведете своє тіло в відмінну форму!