О, м’ясо…. Об’єкт запеклих суперечок вегетаріанців всіх мастей і «м’ясоїдів», камінь спотикання лікарів, дієтологів, фахівців з валеології та інших поборників здоров’я. І в той же час це – один з найбільш смачних і поживних продуктів (ну, це ще і від кухаря залежить, звичайно). Так передбачає правильне харчування м’ясо, і в якому вигляді?

Поживна цінність м’яса

Безумовно, м’ясо – це джерело білків, незамінних амінокислот, більшою чи меншою мірою жирів, а також мінералів, вітамінів, мікроелементів. Але м’ясо м’яса – ворожнечу. Отже, існують наступні види цього продукту:

  • М’ясо птиці – воно вважається одним з найбільш диетичных, особливо курка й індичка. Але це говорячи про м’якоті без жиру і шкіри, оскільки шкурка індички «затягне» на 450 ккал/100 г;
  • Телятина – вважається одним з найпоживніших, і в той же час легких видів – 172 ккал;
  • Яловичина – досить важке м’ясо, до того ж досить калорійне – 250 ккал;
  • Багато жирів, менше білків і 242 кілокалорії;
  • Баранина – близько 240 ккал і дуже важке для перетравлення;
  • Кролик – 183 ккал, рекомендується маленьким дітям для знайомства з м’ясом;
  • Нутрія – досить екзотичне для деяких м’ясо, але досить легке, всього 140 ккал.

Важливо пам’ятати, що енергетична цінність багато в чому залежить від ступеня вгодованості тварин, так що якщо підсвинка, з якої зробили котлету, добре годували, то автоматично «добре накормитесь» і ви. А ось «сині» кури, які явно недоїдали – самі маложирні джерела хороших білків без зайвих калорій.

Яке м’ясо краще їсти на ПХ?

Отже, якщо ви зважилися стежити за своєю вагою, то вам необхідно правильне харчування. М’ясо грає в цій системі важливу роль. Важливо пам’ятати, що ідея ПХ не заморити голодом, а забезпечити організм всіма необхідними речовинами і енергією згідно з енергетичними витратами і бажаним вагою. Але оскільки у багатьох видах м’яса міститься величезна кількість жиру, то їх доводиться виключати – це свинина, баранина, домашні качки і гуси. Залишається в меню тільки наступні:

  • Кролик;
  • Курка;
  • Індичка;
  • Нутрія (якщо хочете);
  • Яловичина (в міру) і телятина.

Якщо хтось скаже, що на ПХ чого їсти, то покажіть йому цей список.
Але важливо пам’ятати, що при великій кількості м’яса в раціоні збільшується навантаження на нирки і печінку. Тому, дотримуйтеся рекомендованих норм споживання білка – не більше 30% від загальної кількості, та їжте більше харчових волокон. Це допоможе захистити нирки від перевантаження, а кишечник – від застою перевареної їжі в організмі і подальшої інтоксикації.

Можна їсти більше м’яса при бодібілдингу?

Це питання виникає у всіх охочих наростити більше м’язів. Дійсно, при інтенсивній підготовці частка білка в раціоні бодібілдера може доходити до 50%. Але це супроводжується загальним посиленням харчування – тому що потрібно не лише рости, але і збільшувати робочий вагу (тобто вага снарядів), а для цього потрібна енергія. Тому чисто білкова дієта точно не допоможе, а швидше нашкодить. Якщо ж людина просто піклується про своє здоров’я і не прагне до величезних біцепсів, то йому підійде правильне харчування. М’ясо там присутня в достатніх кількостях і різноманітності. Якщо ж ви не впевнені в своїх кулінарних можливості або постачальників м’ясних продуктів у вашому районі, то скористайтесь сервісом доставки здорового і спортивного харчування Grow Food – вони використовують тільки якісні дієтичне м’ясні продукти. Крім того, вони готові повністю взяти на себе всі кухонні клопоти, а вам залишиться тільки розігріти і поїсти.