На полицях магазинів представлений величезний вибір рослинних олій. Коли справа доходить до вибору правильного масла для вашого страви, справа не тільки в тому, чи є масло здоровим чи ні, але і в тому, наскільки добре воно залишається після приготування.
Якщо ви не знаєте, як вибрати здорові масла для приготування їжі, важливо розуміти суттєві відмінності між насиченими, мононенасиченими і поліненасиченими жирними кислотами. Як тільки ви зрозумієте основні характеристики цих жирних кислот, ви дізнаєтеся, які загальнодоступні олії корисно вживати при правильному харчуванні, і які з них слід уникати.
Насичені жирні кислоти – при нагріванні до високої температури, залишаються стійкими. Масла, що містять високий відсоток насичених жирних кислот, є не найкращим вибором для приготування їжі, так як виділяють значну кількість вільних радикалів.
Мононенасичені жирні кислоти – відносно стабільні до дії високих температур і тому, олії, які їх містять, вважаються хорошим вибором для приготування їжі.
Поліненасичені жирні кислоти не стабільні до дії високих температур. Такі масла обов’язково повинні бути в раціоні людини.

Масла, які найкраще вживати, дотримуючись правильного харчування.

Кокосове масло
Що робить його гарним:
Один з кращих варіантів, коли справа доходить до приготування їжі при високих температурах. Він багатий жирними кислотами, стабілізує холестерин і вбиває бактерії. Відомо також, що він підвищує ваш метаболізм і зміцнює імунітет.
Як його використовувати:
Відмінно підходить для випічки
Оливкова олія
Що робить його гарним: відмінне джерело мононенасичених жирів і антиоксидантів. Він також має прекрасний аромат.
Як його використовувати:
Не використовуйте його для приготування з високою температурою, оскільки він має тенденцію горіти. Замість цього насолоджуйтесь його багатим ароматом, заправки для салату або варених овочах. Це також відмінна заміна масла у випічці.
Кукурудзяна олія
Що робить його гарним: відомий як антихолестерол, кукурудзяна олія також є відмінним джерелом омега-6, який сприяє правильному функціонуванню нирок, печінки, серця, репродуктивних і травних систем.
Як його використовувати: відмінний варіант для смаження. Це також чудове доповнення до салатів, добре працює з прянощами, такими як часник і перець.
Масло авокадо
Що робить його гарним: відмінно підходить для серця, це масло виробляється з пресованих авокадо і становить понад 50% мононенасичених жирних кислот.
Як його використовувати: смачне доповнення до салатів. Це також відмінний варіант для соте риби, курки і солодкої картоплі.
Лляна олія
Що робить його гарним: високий вміст калію і омега-3 жирних кислот.
Як його використовувати: використовувати як заправку для салатів і додавати в готові страви.
Арахісове масло
Що робить його гарним: високий вміст мононенасичених жирів, позитивно впливає на серце. Насправді, це вважається одним із самих здорових кулінарних олій. Це джерело вітаміну Е.
Як його використовувати: чудовий вибір для смаження, легкого обсмажування овочів.
Масло виноградних кісточок
Що робить його гарним: це джерело незамінних жирних кислот і вітаміну Е. Це масло чудово діє на серце, приносить користь людям, що страждають на діабет і артрит.
Як його використовувати: виноградне масло чудово доповнює салати і сирі овочі. Він також може бути доданий до різних соусів, добре поєднується з часником і базиліком.

Що потрібно пам’ятати при використанні рослинних олій?

Приготування з маслом, яке чутливо до високих температур, може викликати згірклого і окислення, повністю змінити характер жирів у маслі. Дуже важливо знати, які масла вибрати для приготування їжі, щоб ви могли отримати відмінний смак, який ви шукаєте, без яких-небудь шкідливих побічних ефектів.

Чому важливо вибирати правильні масла?

Коли певні масла нагріваються при виробництві в таких продуктах, як батончики, чіпси, цукерки, салатні заправки і багато інші продукти з високим ступенем переробки, це змушує їх прогіркнути. Можливо, ви чули, що вам потрібно зберігати певні масла в холодильнику. Згірклість означає, що масла перейшли під окислення, а це означає, що вони не тільки стають небезпечними для організму, але також погано відображають смак. Окислення викликає вільні радикали в організмі, і блокують роботу антиоксидантів. Антиоксиданти відбивають вільні радикали в організмі, які можуть розвиватися через фактори навколишнього середовища та харчові фактори, таких як вживання токсичних продуктів, як не правильні рослинні олії, разом з цукрами і продуктами на основі хімічних речовин.
Вибирайте правильні рослинні масла і не бійтеся експериментувати з новими ароматами, ви будете здивовані як це смачно, а головне корисно.