При дотриманні правильного харчування дуже важливо враховувати поєднання продуктів. Якщо одночасно вживати вуглеводи і білки, вони лише частково переваряться в шлунку і відразу потраплять в кишечник. Цьому є цілком аргументоване пояснення. Адже для розщеплення білка, необхідна кисле середовище, а от у випадку з вуглеводами потрібна лужне середовище. Несумісність таких елементів як білки і вуглеводи, може порушити функціональність ШКТ. Тому дуже важливо знати, як при правильному харчуванні поєднувати продукти.
Перед тим як приступити до обговорення основної теми, хотілося б сказати, що всі продукти діляться на три групи:

  • Вуглеводи, в цей перелік попадають: цукор, хліб, макаронні вироби, а також різні крупи
  • Білки: горіхи, м’ясо, риба, кисломолочні продукти (нежирні)
  • Нейтральні продукти: овочі, фрукти, сметана, сир, вершкове масло

Якщо говорити про продукти з категорії нейтральних, то вони вдалим чином поєднуються як з білками, так і з вуглеводами. Окремо хотілося б сказати про свіжих фруктах їх дуже важливо вживати до основного прийому їжі, приблизно за 20-30 хвилин. Якщо порушити це правило і з’їсти фрукти після їжі, потрапивши в шлунок, де вже є їжа, вони викликають процес бродіння. Внаслідок чого продукти погано перетравлюються, а всі корисні речовини і мікроелементи до кінця не освоюються організмом.

Основні правила сумісності і несумісності продуктів:

  • Бобові містять велику кількість білка і крохмалю, тому дуже погано засвоюються організмом. Тому правильно буде вживати в їжу вже пророслі боби, в поєднанні з такими овочами: селера, салат, капуста.
  • М’ясо і рибу необхідно вживати з овочами і зеленню, які не містять крохмалю. Таким чином, вдасться прискорити процес перетравлення білків. Це в свою чергу дозволить не тільки забезпечити організм всіма не обходимыми вітамінами і мікроелементами, а також поліпшить моторику кишечника.
  • Картопля, хліб і крупи несумісні з тваринними білками, тому їх не рекомендується вживати разом з м’ясом і рибою.
  • Молоко є самостійним продуктом. Однак багато людей помилково вважають, що молоком можна запивати їжу, це в корені неправильно. Потрапляючи в шлунок, молоко обволікає вже наявну там їжу, що в свою чергу уповільнює процес перетравлення. Тому молоко краще вживати окремо від усіх інших продуктів.
  • Диня і кавун теж дуже погано поєднуються з усіма іншими продуктами, їх теж рекомендують вживати окремо
  • Вода теж відноситься до продуктів одиначкам, тому її не слід вживати під час їжі

Найшкідливіше поєднання продуктів:

  • Картопля зі свининою
  • Кондитерські вироби з горіхами
  • Макаронні вироби з куркою
  • Рис і риба

Якщо грамотно підійти до вибору сумісних продуктів, то чоловік, який дотримується правильного харчування, дуже скоро помітить позитивні результати. Покращиться його загальний стан здоров’я, а також почнуть йти зайві кілограми. Крім того, здорове харчування, правильне поєднання продуктів, надає позитивний вплив на роботу шлунка, печінки, таким чином, вдається позбутися від багатьох захворювань.

Підводимо підсумок

Правильне харчування і грамотно підібрані продукти допоможуть людині виглядати стрункіше і молодше, а також прожити багато років не зіткнувшись з такими проблемами як: печія, здуття, нетравлення шлунка, порушення стільця і т. д.
Перед тим як перейти на правильне харчування, не забудьте проконсультуватися з лікарем дієтологом, який дасть свої рекомендації з цього питання.