Свята – це щасливі моменти нашого життя. Найчастіше, вони не проходять без великої кількості смачної їжі, гостей і алкоголю. Ми готові спустошувати наші гаманці і набивати холодильник їжею до тих пір, поки не будемо впевнені, що страв буде багато, вистачить на всіх гостей, та ще й залишиться на кілька днів вперед. Так вже сталося, що саме до свят ми готуємося заздалегідь, і мріємо їсти те, чого не їмо кожен день.
Всі ми, звичайно ж, знаємо, або здогадуємось про свої хвороби. На сьогоднішній день, з-за поганої екології і безлічі хімічних речовин у покупної їжі, майже кожна людина страждає захворюваннями шлунково-кишкового тракту, нирок, серця або інших життєво важливих органів. Лікарі кажуть дотримуватись спеціальної дієти, але багато чого з того, що ми їмо на свято, в неї не входить. Можливе поєднання свята і правильного харчування? Звичайно. Головне знати, як це зробити і як дотримуватися здорове харчування в свята.

  • Менше копченостей. Краще запікайте. Запекти можна практично все. Краще використовувати рибу, нежирне м’ясо, овочі, гарбуз, сухофрукти. Що краще буде виглядати на святковому столі: фарширована щука по царськи або копчена скумбрія? Приберіть зі столу нарізку з копченої ковбаси. Її можна замінити м’ясної тарілкою: зробіть кілька видів м’ясної курячого рулету і домашньої буженини з яловичини — гості це оцінять і залишаться здоровими.
  • Більше овочів і зелені. Їх можна додати практично до будь-якої страви, як інгредієнти або як прикраса. Намагайтеся подавати овочі, як страва царів: змайструєте кілька гарних нарізок на різну тематику, навчитеся вирізати квіти, листочки, адже це твір мистецтва приємніше буде їсти. Зелень також кладіть скрізь, разом з м’ясом, в салати, гарніри і нарізки. По суті, вона стане найкориснішим продуктом, що знаходяться на святковому столі.
  • Приберіть жирний майонез. Заправляти салати краще оливковою олією, сметаною, натуральним йогуртом, яблучним оцтом, соєвим соусом або лимонним соком. Звичайно, це буде залежати від інгредієнтів і не кожна заправка зможе підійти того чи іншого салату. Якщо ж ви затятий шанувальник Олів’є, і не визнаєте ніякої іншої заправки, то використовуйте нежирний 20% майонез, щоб уберегти себе від нудоти та печії.
  • Обережніше використовуйте цибулю та часник. Крім неприємного запаху з рота, ці інгредієнти можуть викликати неприємне відчуття печії і навіть болі в шлунку. Якщо потрібно кинути свіжий лук в салат, обдайте його окропом, щоб пішла гіркота – тоді буде можливе його подальше використання.
  • Солодощі – це необов’язково торт, тістечка, цукерки і печиво. Приготуйте на десерт фруктову нарізку, фондю з темним шоколадом, салат, заправлений цукром і сметаною, різноманітні желе, сирну запіканку. Дані варіанти смачні, і не настільки калорійні, як торт з жирним кремом. А якщо все це красиво прикрасити і правильно подати, то десерти зникнуть з тарілок в одну мить.
  • Обережно вживайте алкоголь! Найголовніше правило – в жодному разі не змішувати різні напої. Пийте що-небудь одне, або хоча б подібне за складом з попереднім. Самим ідеальним варіантом стане сухе червоне або біле вино. Саме воно найменш калорійне і легке для організму.
  • Не пийте солодку газовану воду і покупні соки. Від цих напоїв так і несе хімією. Не варто завдавати такої шкоди своєму здоров’ю. Краще запропонуйте гостям власноруч зроблений коктейль, глінтвейн, смузі чи навіть солодкий компот з ягід.

Важливо розуміти, як дотримуватися здорове харчування в свята, щоб не зіпсувати собі настрій тяжкими наслідками. Щасливих вам свят!