Осінь… Час дивовижних фарб, щедрого врожаю, теплих светрів і чашечки чаю з чим-небудь смачненьким. Організм відчуває похолодання і вимагає більше енергії. Іноді її вдається випросити більше, ніж треба і вона починає осідати «про запас» у вигляді зайвих складочок. Як же перебудується на зимовий режим і не наїдати боки, подібно ведмедю перед сплячкою? Зараз саме час в цьому розібратися.

Як змінюється людина восени?

Похолодання і підвищення вологості служить активного розвитку і поширенню застудних захворювань, що викликає підвищене навантаження на імунітет. Крім того, скорочення кількості сонячних днів приводить до нагромадження втоми, млявості, депресивних проявів у поведінці людини – це науково доведений факт, объясняемый виробленням гормону мелатоніну, і її зниженням в осінній час через нестачу сонячного світла. Зниження температури повітря «натякає», що пора утеплитися і організм коригує свій обмін речовин, нарощуючи трохи жирового прошарку. Це пробуджує інтерес до углеводистым продуктів, солодкого і жирного. До речі, деякими медиками абсолютно природним і фізіологічним вважається додати 2-3 кілограми в осінній час навіть без змін раціону. Як же організувати свій раціон, щоб це був максимум приросту?

Вітаміни – передусім

Як вже згадувалося, осінь – сезон застуд і навантаження на імунітет. Тому харчування восени повинно підвищувати опірність організму. Головним помічником імунітету є вітамін «С», що міститься в лимонах, ківі, яблука, перець, петрушку, часник, якими рясніє цей час року. Важливо пам’ятати, що максимальна концентрація цього вітаміну в сирих і свіжозібраних плодах і листках, тому вони повинні проходити мінімальну обробку перед вживанням. Також хорошим постачальником вітаміну «С» в організм є відвар шипшини, який до того ж має приємний кислуватий смак. Наступний – вітамін «А», відповідальний за гормони, стан шкіри та слизових. Шукати його треба в яйцях, моркви, молоці, червоних і помаранчевих фруктах, овочах. Важливо пам’ятати, що це жиророзчинний вітамін. Тому салат із сирої моркви потрібно обов’язково заправляти олією або сметаною. Тепер черга вітаміну «краси» — «Е», який береже шкіру і гормональний фон. Шукати його треба в рослинних жирах та продуктах ними багатих: горіхах, насінні, маслинах. Також, в осінній час, слід подбати про достатнє надходження в організм вітаміну D, відповідального за засвоєння кальцію. Його джерело – сонячні промені, жирна морська риба її печінку (наприклад, тріски). Варто подбати і про достатній кількості вітамінів групи «В», що регулюють роботу нервової системи, травлення, кровотворення. Містяться представники цієї групи в цілісних крупах, бананах, ясі, горіхах. У наведених вище продуктах міститься максимум користі, яку може надати людині осінній раціон. Залишилося тільки правильно організувати своє харчування.

Основні принципи правильного харчування і способу життя восени

Щоб з жахом дивитися на цифру на вагах і скаржитися на погане самопочуття і слабкість досить дотримуватися наступних правил та порад:

  • Готувати супи – вони допоможуть зігрітися в холодну пору і не несуть зайвих калорій, крім наваристих бульйонів, їх краще уникати;
  • Більше сирих овочів – поки ще є можливість, потрібно насолодитися різноманіттям свіжих салатів і просто овочевих нарізок. Це підзарядить імунітет і не позначиться негативно на зовнішності;
  • Не відмовлятися від фізичних навантажень – як би не вабив диван і теплий плед, варто знайти час хоча б для пішої прогулянки по парку. Це гарантує гарний настрій, самопочуття і міцний сон. Ну, і зайва енергія витратиться;
  • Дотримуватися режим харчування. Це дозволить уникнути зайвих перекусів і зайвих калорій;
  • Стежити за жирами, оскільки їжа – це швидкий і ефективний спосіб зігрітися, а жирна їжа тим більше. Тому перевагу слід віддавати рослинним жирам і дотримуватися принцип помірності;
  • Готувати овочеві гарніри – при осінньому різноманітність овочів це не складе труднощів, головне не зловживати таким способом готування, як жарка, а віддати перевагу запікання та варіння на пару;
  • Замінювати промислові солодощі природними. Звичайно, сухофрукти і крейда теж калорійні і ними не слід зловживати, але разом з вуглеводами вони принесуть з собою і вітаміни з мінеральними речовинами.

Дотримуючись цих рекомендацій можна не тільки уникнути збільшення у вазі, але і скинути зайву, якщо такий є. Крім того, це час незабутніх вражень від метаморфоз природи, романтичних прогулянок по золотому килиму і чашки теплого настою шипшини в компанії з улюбленою книгою.