Все більшу популярність серед населення набувають принципи здорового способу життя і, зокрема, правильного харчування. Це дозволяє мати привабливий зовнішній вигляд, зміцнювати своє здоров’я, поліпшувати загальне психологічне самопочуття. Але часом, дотримуючись норм раціонального харчування, доводиться відмовлятися або дуже обмежувати деякі звичні нам, продукти харчування. Чи можуть серед них виявитися яйця? Спробуємо відповісти на це питання?

Потрібні яйця в їжі?

Яйця у раціоні харчування людини з’явилися в незапам’ятні часи і входять до складу всіх (ну, або майже всіх) страв народів світу. Насправді це – дуже цінний продукт харчування. Таким його робить те, що в яйці повинні міститися всі речовини, необхідні для формування нового многоклеточного організму. Якщо подивитися на процентне співвідношення нутрієнтів курячого яйця, отримаємо:

  • білки – 12,57%;
  • жири – 12,02%;
  • вуглеводи – 0,67%;
  • мінеральні речовини – 1,07%;
  • вода – 7,67%.

При цьому всі компоненти є відносно легкозасвоюваними (залежить від способу і ступеня кулінарної обробки).
По вітамінному складу яйця мають наступні показники:

  • вітамін А — 0,45 мг;
  • В6 – 0,14;
  • В12 – 2,0;
  • Е – 1,2;
  • D – 2,0;
  • Фолацин – 17,0;
  • Рибофлавін – 0,44;
  • Ніацин – 0,39;
  • Тіамін – 0,07;
  • Пантотенова кислота – 1,2;
  • Холін – 320;
  • Біотин – 20,7 мкг.

Крім того, в них містяться такі мінерали як фосфор, кальцій, магній, хлор, калій, сірка, залізо, натрій. Завдяки такому складу яйце вважається дієтичним і повноцінним продуктом харчування.

Скільки яєць можна їсти на дієті?

Перш ніж відповісти на це питання, треба згадати, що яйце складається з двох компонентів – жовтка і білка. Це дві різних субстанції. Білок містить, в основному, протеїни, а жовток – ліпіди. Саме ця особливість і лежить в основі принципів застосування яєць в дієтичному харчуванні. Оскільки зниження ваги можливо тільки за умови зниження кількості споживаної енергії, порівняно з витрачається, то першими під корекцію потрапляють жири. В яйці вони містяться в жовтку, тому кількість жовтків слід обмежити одним. А ось білки можна вживати в будь-якій кількості в рамках співвідношення білків, жирів і вуглеводів. Білкові омлети – частий гість на столі у людей, які дотримуються правильного харчування. Вони добре засвоюються і не несуть в собі великої енергетичної навантаження. Протеїни яєчного білка – ідеальний варіант для прихильників низькокалорійних схем харчування – в них міститься в чотири рази менше калорій, ніж в яловичині, і в шість разів менше в порівнянні зі свининою. Не варто повністю відмовлятися від жовтка, оскільки він містить так званий «хороший» холестерин, який засвоюється організмом і не залишає жирових бляшок в кров’яному руслі. Крім того, майже всі вітаміни теж зосереджені в жовтку. Тому яйця у раціоні харчування людей, контролюючих свою вагу, повинні бути обов’язково, але жовтки слід обмежити до одного. Останнім часом все частіше прихильники здорового харчування говорять про перепелиних яйцях, як більш корисні.

Корисніше чи перепелині яйця, ніж курячі?

Щоб не писати оду перепелиних яєць, достатньо просто порівняти їх склад з курячими. В них у 2-3 рази більше вітамінів А, групи В і рутина (вітамін Р). Крім того, вони також мають перевагу за вмістом заліза, магнію і калію. Але на відміну від яєць курки, отриманих на птахофабриках з високим рівнем контролю якості та санітарних норм, перепелині яйця продають індивідуальні фермери з приватних дворів, часто без відповідних документів. Тому ризик зараження сальмонельозом при вживанні домашнього продукту зростає у кілька разів. Якщо ж вибір зупинили саме на перепелиній продукті, то варто вимагати у продавця документи, що підтверджують бактеріологічну безпеку товару.

Що можна приготувати з яєць?

Відомо, що різноманітне харчування дозволяє не тільки живити тіло, але і приносити задоволення від прийняття їжі. Щодня їсти варені яйця швидко набридне, тому варто урізноманітнити своє меню за рахунок простих, але незвичайних страв з них:

  • скрембл – американський варіант яєчні бовтанки. Секрет і відмінність в тому, що бовтанка з яєць у процесі смаження весь час перемішується і утворює свого роду великі пластівці. До них можна додавати різноманітні компоненти: овочі, гриби, відварне м’ясо;
  • яйця в луці, перці або помідорах – звичайна яєчня, залита в колечка всього, що може поєднуватися з яйцем і грати роль бортика;
  • білковий омлет – збити три білка і один жовток з водою або молоком і вилити на гарячу сковороду або зварити на водяній бані. Головне, не забути злегка підсолити.

Завдяки цим нехитрим рецептами можна включати яйця в раціон щодня в новому, незвичайному смаку.