Як же багато поваги і любові до хліба виражається у всіх культурах світу! У кожного континенту або країни свій хліб. У європейців – пшеничний або житній, в країнах Америки – кукурудзяний. Причому ні в одній культурі хліб ніколи не вважався шкідливим продуктом. Чому ж зараз так часто стали чути фразу «я не їм хліб – стежу за собою»?

Призводить хліб до повноти?

Як часто худнуть панянки категорично відмовляються їсти хліб в будь-якому вигляді, аргументуючи це тим, що від нього поправляються, це даремна їжа і подібними доводами. Насправді хліб далеко не так страшний, як вони хочуть це бачити і показувати іншим. По суті це вуглеводи, яких, як відомо, має бути 50% в щоденному раціоні людини. Адже вуглеводи – це головні джерела енергії в нашому організмі, яка потрібна для забезпечення не тільки фізичної активності, але і життєво важливих процесів. Тому до повноти призводить не хліб, а його надлишок, або зайві порції інших вуглеводних і жирних продуктів. Крім того, повний відмова від хліба може спричинити за собою ряд неприємних симптомів:

  • Депресія;
  • Стомлюваність;
  • Запальність;
  • Запори;
  • М’язова млявість;
  • Загальна інтоксикація.

Це пов’язано з тим, що хліб є основним джерелом речовин, що підтримують адекватну роботу нервової системи, а також харчових волокон, рослинного білка.Тим більше, що сорти хліба бувають дуже різні, від чого сильно залежить їх харчова цінність.

Такий різний хліб

Всім з дитинства знайомий білий хліб з борошна вищого сорту. Не одна хлібина була обкусана дитячими зубами по дорозі з магазину. Але якщо в дитинстві енергія довго в спритних малюків не засиджувалася, то зі зниженням активності стало помітно, що нічого, крім порожніх калорій цей хліб не приносить. До того ж, свіжовипечений, він може стати причиною проблем з травленням. Також сюди відносяться і хліба з інших злаків, але теж борошна вищого сорту, наприклад «Дарницький». Інша справа хліб з висівками або з цільнозерновий борошна. В такому хлібі, крім крохмалю, присутні і зернові оболонки, які багаті вітамінами групи «В», а також вітамінами «А» і «Е». Ці вітаміни життєво важливі для людського організму, тому їх присутність в раціоні просто необхідно. Крім того, вуглеводи з таких сортів хліба засвоюються набагато повільніше, що не викликає різких стрибків глюкози, яка, в свою чергу, прагнути або витратитися, або відкластися у вигляді жирових запасів. Але сучасна харчова промисловість пропонує також незвичайні сорти хліба, які також можуть допомогти вирішити деякі проблеми з організацією харчування. Наприклад, безсолевой хліб. Такий продукт призначений для людей із захворюваннями нирок або іншими, що вимагають повний відмова від хлористого натрію. Смак у нього, звичайно, буде незвичний і мало кому сподобається, але для тих людей, яким сіль не можна ні в якому вигляді, це буде справжнім порятунком. Також є безбілковий хліб або навпаки – білковий хліб. Обидва вони розраховані, в першу чергу, на людей з особливими харчовими потребами. Особлива увага зараз приділяється бездрожжевому хліба. Це пов’язано з переконанням, що термофільні дріжджові грибку негативно позначаються на роботі травної системи, можуть бути причиною дисбактеріозу, харчових алергій та інших неприємностей. Деяке раціональне зерно в таких міркуваннях є, але повністю відмовлятися від дріжджів зовсім необов’язково, а ось скоротити їх кількість було б непогано. І, нарешті, не менш модним зараз вважається цільнозерновий хліб. Готується він з цільного зерна або з цільнозерновий борошна. У будь-якому випадку, в такий хліб потрапляють зовнішні оболонки зерна, які багаті вітамінами і мінеральними речовинами. Цей сорт вважається найбільш корисним.

Як вибрати «правильний» хліб і скільки його є?

Для початку потрібно вибрати хліб. Для цього можна вдатися до наступних рекомендацій:

  • Уникати виробів з борошна першого і вищого сортів. З поживних речовин у них залишилися тільки білки, жири і вуглеводи, причому останніх левова частка. У той же час, такі продукти майже повністю позбавлені корисних вітамінів і мінералів, видалених з лушпинням зерна;
  • Віддавати перевагу хлібі бездрожжевому хлібу, або хоча б з одним з цих властивостей. Такий хліб несе в собі складні вуглеводи, благотворно діє на роботу шлунково-кишкового тракту. Також в таких виробах міститься велика кількість вітамінів і мінералів в їх природному вигляді;
  • Слід уважно ставитися до строків зберігання свіжості хліба. Строго не рекомендується вживати хліб, на якому з’явилися ознаки цвілі, навіть якщо видалити запліснявілі ділянки, оскільки спори можуть поширитися по хлібу і потрапити в організм людини;
  • Не потрібно уникати хліба з різними добавками у вигляді родзинок, кураги, кунжуту, кмину і інших прянощів або сухофруктами. Такі буханочки подарують додатковий заряд енергії і приємний смак;
  • При споживанні дріжджового хліба краще вибирати «вчорашній», оскільки в злегка черствому хлібі знижується залишкову кількість дріжджів, він рекомендується навіть людям з хворим шлунком;
  • Важливо пам’ятати, що іноді калорійним бутерброд робить не сам хліб, а те, що на нього покладуть. Тому якщо вже було прийнято рішення з’їсти бутерброд, то нехай він буде з скибочкою відвареного або запеченого м’яса замість ковбаси.

А от норма хліба буде сильно залежати від того, який весь інший раціон. При достатній кількості круп, картоплі, овочів потреба додаткової порції хліба відсутня. При розрахунку денної порції вуглеводів слід мати на увазі, що їх частка має становити не менше половини від усього раціону.

Як їсти хліб, щоб схуднути?

Тут діє принцип «споживати менше, ніж витрачати». При контролі маси тіла і скиданні ваги від хліба повністю відмовлятися не можна. Можна знизити його кількість до 2-3 скибочок цільнозернового або висівкового на добу. Також слід забезпечувати різноманітність у своєму харчуванні щоб уникнути прояви дефіциту деяких речовин. Такий простий підхід дозволить не відмовляти собі в настільки звичному і багатьма улюбленому продукті без шкоди для фігури.