Різноманітність і збалансованість – важливі принципи дієтичного харчування. При цьому необхідно стежити за калорійністю раціону, збагачувати його вітамінами, приділяти увагу якості споживаних страв і способу їх приготування. Співвідношення білків, жирів і вуглеводів в цьому питанні займає важливе місце. Виключивши з харчового ланцюжка всього один елемент, ви позбавите організм корисних мікроелементів, порушивши обмін речовин. Однак не всі нутрієнти корисні для фігури і здоров’я, особливо якщо ви сидите на дієті.

Користь і підступність углеводсодержащих продуктів

Вуглеводи є головним джерелом «швидкої» енергії для організму. На швидкість їх засвоєння впливає молекулярну будову речовини, звідси з’являється поділ:

  • Прості вуглеводи, які володіють високим глікемічним індексом. Вони миттєво засвоюються організмом, і за рахунок різкого підвищення рівня цукру в крові дають короткочасний заряд енергії. Рафінований цукор і всі страви, напої, які включають його, не самі підходящі продукти для дієти. В них міститься мало корисних речовин, вони висококалорійні, і після засвоєння викликають сильне почуття голоду. Пам’ятайте, що саме прості вуглеводи сприяють накопиченню жирових відкладень;
  • Складні – перетравлюються повільніше, поступово підвищують рівень цукру і, як наслідок, дають відчуття ситості, надовго заряджають енергією. У список таких продуктів входять овочі, крупи, фрукти і ягоди, свіжі соки, зелень, хліб, м’ясо, бобові культури. Вони містять вітаміни, клітковину, пектин, глікоген, який впливає на зростання м’язової маси, а також натуральну фруктозу і сахарозу.

В раціоні повинно бути близько 20 % вуглеводів для бажаючих схуднути і не менше 30 % для тих, хто хоче набрати м’язову масу.

Жири як джерело незамінних мікроелементів

Жирні кислоти відіграють важливу роль в обміні речовин, а тому в раціоні їх має бути близько 25 %. Вони беруть участь у передачі нервових імпульсів, розчиняють і допомагають засвоєнню вітамінів E, A, D, відповідають за вироблення організмом тестостерону і насичують непоправними мікроелементами Омега-6, Омега-3. На це здатні тільки корисні жири, які містяться в таких продуктах:

  • Соняшникове, гарбузове, кунжутне насіння і горіхи (арахіс, волоський горіх, мигдаль);
  • Рослинна олія;
  • Різні морепродукти і всі сорти риби.

Існують також «шкідливі» жири, але це умовне позначення. Їх слід вживати в мінімальних кількостях – це тваринний жир, молочна продукція з високим відсотком жирності, маргарин, червоне м’ясо (свинина, яловичина, баранина).

Головний будівельний елемент – білок

Білкові продукти для дієти необхідні незалежно від вашої мети. З білків будується м’язова тканина, вони відповідають за моторну, транспортну, сигнальну функцію, підтримують імунітет. Джерелом незамінних амінокислот є:

  • Бобові культури – це квасоля, сочевиця, соя, нут;
  • Яйця, печінка;
  • Червоне м’ясо, курка, індичка, а також риба;
  • Молочна продукція – сир, йогурт, молоко;
  • Горіхи, зернові, неочищений бурий рис, насіння.

У нормі щоденний раціон повинен містити близько 30 % білків для нормального обміну речовин. Більшу їх частину рекомендується вживати в другій половині дня.
Збалансована дієта допускає вживання абсолютно всіх продуктів, але з дотриманням співвідношення БЖВ і чітким підрахунком калорій. Не можна забувати і про фізичні навантаження, щоб тіло було не тільки здоровим, але і підтягнутим. З правильним харчуванням вам буде простіше рухатися до своєї мети!