Правильне харчування нерідко плутають з поняттям дієти, обмежуючи себе в продуктах, влаштовуючи голодні або розвантажувальні дні на протягі декількох тижнів і навіть місяців. У результаті надлишкова вага стрімко йде, але варто повернутися до колишнього способу життя, як зайві кілограми повертаються, і позбутися від них стає складніше. Ось чому при формуванні свого раціону важливо враховувати, чим відрізняється правильне харчування від дієти. Розуміння різниці між цими поняттями дозволить вам харчуватися різноманітно, ситно, смачно, і при цьому зберігати стрункість фігури протягом багатьох років.

Все про дієти і їх зв’язку з правильним харчуванням

Дієтичне меню являє собою обмежений список продуктів, який вимагає спеціальної термічної обробки. Найчастіше дієта допускає тільки відварні, парові або тушковані страви і повністю виключає смажені або печені, а також різні соління, копченості, спеції. За своїм призначенням дієти бувають двох типів.
Лікувальні
Призначаються фахівцями при різних захворюваннях травного тракту і внутрішніх органів. За основу беруться «столи» Мануїла Певзнера – одного з основоположників дієтології в СРСР, а також організаторів московського Інституту харчування. Він розробив 15 дієтичних меню, які ефективно використовуються в сучасній медицині. Оскільки вони призначаються на тривалий період і є збалансованими для хворого, то їх можна віднести до різновиду правильного здорового харчування.

Для схуднення

Раціони, які можуть використовуватися без рекомендацій лікаря. Нерідко в таких дієтах віддається перевага якогось одного продукту, який береться за основу тижневого меню. Наприклад, гречка, рис, пшенична крупа, кефір, банани та яблука і навіть м’ясо, що характерно для дієти Аткінса» і «Кремлівської». Дотримуватися такого харчування рекомендовано не більше однієї або двох тижнів, щоб не порушувати обмінні процеси. Однак цього часу достатньо, щоб виснажити запаси вітамінів, мінералів, глікогену та інших корисних речовин. Будь-які короткострокові або тривалі програми для схуднення, в яких немає продуктового різноманітності, не несуть в собі користі і здатні завдати непоправної шкоди здоров’ю.

Правильно харчуватися може кожен – що для цього потрібно?

Зверніть увагу, що збалансований раціон, спрямований на схуднення або набір м’язової маси, також може називатися дієтою, але при цьому ставитися до різновидів правильного харчування. Адже головне, чим відрізняється правильне харчування від звичних дієт, це різноманітність і оптимальне співвідношення корисних речовин, підібраних в залежності від віку, ваги та фізичної активності людини.

Основи правильного харчування

  • Продуктове різноманітність – ви можете вживати будь-які овочі, фрукти, крупи, м’ясо, а також будь-яку молочну продукцію з відсотком жирності не більше 3,5 % для сиру, кефіру або йогурту і не більше 9 % для молока;
  • Регулярний прийом їжі чотири або п’ять разів на день невеликими порціями, обсягом не більше 350 р. Бажано дотримуватися рівний проміжок часу, щоб виробити умовний рефлекс у шлунку. Так їжа буде краще перетравлюватися і засвоюватися організмом;
  • Дотримання калорійності. Добова норма для чоловіків і жінок з нормальною вагою і середньою активністю за даними Інституту харчування становить близько 1800-2000 ккал. Якщо ви страждаєте надлишком ваги, то вам необхідно знизити енергетичну цінність їжі на 500 ккал.

Не забувайте ще одне важливе правило правильного харчування – будь-які вуглеводи необхідно вживати в першій половині дня, а білкову їжу ввечері. Дотримуючись простих правил здорової їжі, ви завжди будете у відмінній фізичній формі!