За останні роки вимоги до ресторанної їжі зросли. Якщо говорити про здоровий дієтичному харчуванні, то слід зазначити еволюціонування формату харчування в закладах громадського харчування. Якщо раніше під дієтичним харчуванням малося на увазі переважно вегетаріанські страви із зазначенням їх калорійності, то сьогодні підхід до цього дещо змінився. Щоб правильно харчуватися, потрібно виключити з раціону деякі продукти, наприклад, кукурудзяний крохмаль, цукор, хліб, які містять надмірну кількість вуглеводів.

Основні принципи підходу до харчування в ресторані

Якщо є можливість вибрати ресторан правильного харчування, то перевагу варто віддати китайським, японським, іспанським закладам харчування, так як їхні національні страви, в більшості своїй, містять найменшу кількість вуглеводів. У замовленні краще уникати гарнір з рису і локшини або мінімізувати їх вживання.
Коли похід в ресторан спланований заздалегідь, то в ідеалі було б правильно заздалегідь зателефонувати до обраного затишний ресторанчик, і поцікавитися, чи є у них страви з низьким вмістом вуглеводів для людини, що дотримується правильного харчування. Якщо ні, то чи можна замовити їх індивідуально.
Потрапивши в ресторан або кафе непередбачено, доведеться проявити силу волі і відмовитися від «шкідливої» їжі. Крім того, варто проявити інтерес і до інгредієнтів, що входять у замовлення. Обов’язково поцікавтеся, чи немає в соусі цукру, борошна або крохмалю. Попросіть офіціанта, щоб Ваш салат заправили не майонезом, а маслом, лимонним соком. І, на кінець, до страв з низьким вмістом білка, замовте додатково страви багатші на нього.

Що замовляти в ресторані

Здорове дієтичне харчування передбачає не лише дієту, що сприяє схудненню, але і забезпечує організму необхідну кількість білків, жирів і тих самих вуглеводів. Іншими словами, це збалансоване харчування, відповідний способу життя конкретної людини. Але саме необмежене кількість вуглеводів, є основним ворогом будь-якої дієти. Які саме страви допоможуть уникнути надмірного їх прийому і чим харчуватися в ресторані на дієті?

  • У меню дієтичного харчування правильно було б включити овочеві супи, які приготовані виключно з овочевих продуктів. Їх ще називають вегетаріанськими. Це може бути суп-пюре з брокколі або цукіні, з морською капустою або гаспачо.
  • Гарні при правильному харчуванні і запечені страви на грилі, або приготовані на пару, які є в меню, практично, у будь-якого ресторану. Ароматне філе курки на грилі, запечене з овочами чудово підніме апетит і не зашкодить дієті. Не менш апетитна і, при цьому, корисна біла риба-гриль з овочами. Її калорійність не перевищує 100 ккал.
  • Само собою зрозуміло, що салати ідеальні для людей, що стежать за своїм здоров’ям. Зелень, овочі і фрукти багаті вітамінами і клітковиною, яка просто необхідна будь-якого організму, а ще вона відмінно притуплює відчуття голоду. Салати можна замовляти, і як окрему страву, і як гарнір до основного. На десерт можна побалувати себе фруктовим салатом.
  • Можна побалувати себе і дієтичної локшиною або спагетті, наприклад, гречаної. Або зробити замовлення на дієтичні рисові спагеті з грибами або морепродуктами.
  • Самі морепродукти можуть стати відмінним вибором, але слід пам’ятати, що риба, що живе в холодних водах, буяє, хоч і ненасиченим, але все ж жиром. У цій категорії страв варто відзначити суші, наприклад, з огірком, авокадо…
  • З алкогольних напоїв слід віддати перевагу сухим винам.
  • Від страв, приготованих в клярі, смажених на сковороді краще відмовитися. Пересмажену жир може бути канцерогенний, а страва дуже жирним і важким для печінки.