Бульйони для дієтичного харчування, особливо м’ясні, останнім часом часто стають благодатним ґрунтом для дуже гарячих суперечок. Багато хто бачить в них суцільний шкоду, а хтось вважає їх ледь не панацеєю від усіх хвороб. Так що ж нас чекає в чашці бульйону: користь чи шкода? Спробуємо розібратися.

Види бульйонів і їх поживна цінність

Взагалі, традиційно, бульйоном у нас називають відвар з грибів, м’яса, риби або птиці. Але ще сюди варто не забути віднести і овочеві відвари, які теж вважаються технічно бульйоном. Всі ці види об’єднує загальна технологія. Сировина для бульйону заливають водою і кип’ятять деякий час. В результаті у воду переходять екстрактивні речовини, що додають воді поживну та енергетичну цінність. При цьому, чим більше сировини, тим міцніше вважається бульйон. При наявності в сировині великої кількості желирующих компонентів і високої їх концентрації в отриманому продукті, може утворюватися гель – тобто ми отримуємо всім знайомий холодець (ще його називають холодець).
Крім того, в бульйоні залишається безліч макро і мікроелементів, які так необхідні організму. При цьому він залишається досить низькокалорійним: наприклад, у курячому бульйоні всі 36 ккал, а у свинячому – 40 ккал на 100 грам.

У чому ж «темна сторона» бульйону?

Здавалося б, витягуючи з сировини всі водорозчинне і зберігаючи все цінне, це робить бульйон для дієтичного харчування виключно корисним, але в цьому ж полягає його проблема. Справа в тому, що велика кількість солей, що виділяються в нього з м’яса, птиці або риби, діє на стінки шлунка дратівливо і стимулює незвичайний апетит. Це добре лише в тому випадку, коли дієтичне харчування організовано з метою набору маси тіла при виснаженні і відновлення після хвороби або оперативного втручання. Крім того, подразнюючу дію здатне спровокувати загострення хронічних захворювань шлунка, пов’язаних з підвищеною кислотністю.
Але цього підступу немає в овочевих відварів. Це пояснюється тим, що в овочах немає стільки білка, з якого солі і виходять. Таким чином, овочевий бульйон для дієтичного харчування не тільки не протипоказаний, але навіть рекомендований. Але треба його їсти щодня?

Страви на бульйоні в раціоні правильного харчування

Звичайно, обов’язковим компонентом фітнес-меню овочеві відвари і слабенькі бульйончики не є, але допомагають зробити його більш різноманітним і полегшити в потрібні моменти калорійність на добу. Варто відзначити, що далеко не всі служби доставки дієтичного і спортивного харчування можуть похвалитися у своїх меню наявність рідких страв. Але компанія Organic Food рада запропонувати своїм клієнтам чимало цікавих і дуже корисних варіацій:

  • Пісні щі – багато клітковини і мінімум калорій;
  • Томатний суп з квасолею – ситно і білково;
  • Юшка з горбуші – добре насичує і надає величезну кількість корисних макро — і мікроелементів;
  • Суп з бараниною – досить поживний і надзвичайно смачний.

І навіть цей список періодично оновлюється і доповнюється, так що вони вам просто не встигнуть набриднути. При цьому, рідкі страви зустрічаються у всіх варіантах меню, а їх п’ять:

  • Power — 2750 ккал – для набору маси;
  • Fit — 1350 ккал – для «сушки»;
  • Daily — 1200 ккал – збалансований раціон для тих, хто просто хоче схуднути;
  • Daily+ — 1600 ккал – збалансований раціон;
  • Balance — 1800 ккал – для людей, які регулярно займаються спортом.

Кожна з них доступна в п’ятиденному і семиденнім варіанті. Все це кур’єр доставить вам додому. Залишається тільки розігрівати і вчасно смачно і корисно їсти.