ІТАЛІЯ ДЛЯ МЕНЕ / Італійська кухня /Салат Капрезе з помідорів, моцарели і базиліка 10,025 переглянули Як не буває диму без вогню, так і святковий стіл неможливо уявити без салату. Всього пару десятків років тому більшість вітчизняних банкетів прикрашали лише олів’є » та «оселедець під шубою». Зараз ситуація докорінно змінилася. Як ресторанні кулінари, так і домогосподарки, намагаються здивувати гостей різноманітними рецептами. Салат Капрезе (Insalata Caprese) – просте, але в той же час елегантне і смачне блюдо. Це світовий символ середземноморської кухні. У ньому немов втілився маленький шматочок раю, який можна побачити на острові Капрі (Capri). Помідори, моцарелла і базилік – всього лише три простих компонента, що підкорили світ своєю гармонією. У чому криється секрет популярності нехитрого салату, ми розглянемо в нашій статті. Зміст

  • Походження
  • Рецепт
    • Підготовка помідорів
    • Вибір моцарели
    • Базилік – завершальний штрих
  • Як урізноманітнити рецепт
    • Для пікніка
    • Незвичайна подача
    • Заміна сиру
    • Використання соусу
    • Морська версія
    • У грецькому стилі
    • Зимовий Капрезе
    • Салат-коктейль
    • Порційна подача
    • Брускетта Капрезе
    • Салат у вигляді канапе
    • Ягідна версія
    • Осінній мікс
    • Цитрусова фантазія
    • Зі злаками
    • З тунцем
    • Максимально протеїновий варіант
    • Пропозиція для гурманів
    • Трохи екзотики
  • Калорійність і корисні властивості

Походження

Існують різні міфи і легенди щодо походження салату Капрезе. Найбільш популярна версія відноситься до періоду після Другої Світової війни. Вважають, що рецепт страви винайшов особливо патріотичний муляр. Він любив викладати начинку бутерброда в колір італійського триколора. Так, в один з обідів він об’єднав на м’якому хлібі базилік, моцарелу і помідори.Тим не менш, існує історичний доказ того, що народження рецепта Капрезе відноситься до 20-х років XX століття. Тоді салат з’явився в меню готелю Quisisana на острові Капрі.Його приготували спеціально для поета-футуриста Філіппо Томмазо Марінетті (Filippo Tommaso Marinetti). Страва під колір національного прапора було створено, щоб здивувати письменника, який виступав з критикою традиційної кухні. З тих пір салат став завсідником» в раціоні знаменитого італійця. Навіть король Єгипту Фарук I, 1951 року відвідав Капрі, високо оцінив поданий йому в якості перекусу Капрезе.

Рецепт

Салат Капрезе може приготувати будь-яка людина, навіть не має кулінарних навичок. Досить мати під рукою кілька інгредієнтів і парочку хитрощів в голові.Отже, компоненти, необхідні для класичного рецепту:

  • Помідори – 400 р;
  • Сир моцарелла – 350 г;
  • Свіжий базилік – 1 пучок;
  • Оливкова олія – 6 столових ложок;
  • Сіль за смаком.

Помідори миємо й видаляємо плодоніжки. Базилік ретельно промиваємо під проточною водою і відокремлюємо листя від стебел. Моцарелу виймаємо з розсолу і даємо стекти.Помідори і моцарелу нарізаємо скибочками завтовшки не більше 1 див. На блюдо викладаємо по черзі шматочки сиру й овочів. Оливкова масло змішуємо з сіллю і поливаємо «нарізку».Прикрашаємо листям базиліка перед подачею, тому що, як правило, вони швидко в’януть. Кислотність томатів прекрасно гармонує з вершковим смаком сиру. Базилік в цьому союзі відповідає за надання характерного аромату. Капрезе підкуповує своєю простотою. Але існує кілька секретів, які потрібно знати, щоб створити ідеальне блюдо.

Підготовка помідорів

Помідори для Капрезе повинні бути м’ясистими і ароматними. Ніколи не слід зберігати в холодильнику. Це робить їх більш водянистими і позбавляє насиченого смаку. Ідеальне зберігання – кімнатна температура.Якщо вам попалися томати без яскраво вираженого смаку, то їх слід трохи термічно «оживити». Для цього наріжте їх на скибочки, викладіть на деко, і, окропивши оливковою олією з часником, тушкуйте близько 2-х годин при мінімальній температурі.Крім того, якщо помідори нарізати і посипати сіллю, залишивши в такому вигляді на 30 хвилин, то їх аромат буде набагато сильніше.

Вибір моцарели

Єдиний сир для Капрезе – це моцарелла. На прилавках можна зустріти її у вакуумній упаковці. Але найкращий варіант – придбати продукт в розсолі.Як дізнатися, купуєте ви якісний продукт? Орієнтуйтеся по зазначених інгредієнтів. Виробництво моцарелли займає час. Якщо в складі присутні тільки молоко, сіль, сичужний фермент і ензими, то перед вами якісний сир. Наявність сиру або лимонної кислоти говорить про прискорений процесі приготування.Деякі рецепти пропонують експеримент з копченою версією продукту. Але її в салат краще класти тільки частину від загальної маси сиру, так як аффумиката має дуже сильний смак.Ідеальний вибір – моцарелла ді буфала. Вона відрізняється багатим вершковим смаком і буквально тане в роті.

Базилік – завершальний штрих

Свіжий базилік завершує «триколор» салат Капрезе. Вибирайте зелень з дрібними листочками. Їх смак набагато більш насичений. Солодкі сорти рослини максимально вписуються в канву аромату страви. До них відноситься, наприклад, базилік Дженовезе.Якщо сумніваєтеся в якості магазинної зелені, то немає проблем виростити її в горщику на підвіконні або на присадибній ділянці. Оптимальне для цього час – травень або червень.Втім, Капрезе і вважається літнім салатом, коли продуктові кошики рясніють свіжими овочами і травами.

Як урізноманітнити рецепт

Для одних простота салату Капрезе є безсумнівним плюсом страви. Інші ж, навпаки, вважають його дуже наївним і нудним». Не варто здавати позиції, тому що перетворити його у щось нове і манливі на подив легко. Просто прочитайте наші поради. Хоча у будь-яких інтерпретаціях страва вже не буде класичним, але від цього воно ні краплі не постраждає.

Для пікніка

Розташування скибочок в класичному салаті у вигляді триколора привертає увагу, але, безсумнівно, вимагає часу і місця для сервірування. Якщо хочеться зробити швидке блюдо, або сім’я збирається на пікнік, то досить нарізати помідори і моцарелу кубиками, листя базиліка нарвати руками, відправити все в контейнер і полити оливковою олією з невеликою кількістю солі.

Незвичайна подача

Вам подобається італійський салат, але хочеться чогось незвичайного? Спробуйте подати його не на тарілках, а всередині помідорів. Для цього зніміть ножем верхівки великих томатів і вичистити м’якоть ложкою. Потім поріжте м’якоть і моцарелу на кубики, змішайте з маслом і дрібкою солі і розкладіть по підготовленим овочевим «горщикам», прикрасивши листочками базиліку. Або зробіть навпаки: виготовте ємності з кульок сиру і сервіруйте салат в них.

Заміна сиру

Вас не приваблює молочний смак моцарели або ваш організм не толерантний до компонентів коров’ячого молока? Замініть вершковий інгредієнт на сир без лактози або твердий варіант з тривалою витримкою (наприклад: грана падано або пекоріно).

Використання соусу

Хочете надати салату Капрезе трохи генуезького акценту? Приготуйте його з традиційними компонентами, але замість масла, солі і листя базиліка, приправити соусом Песто. Для більш м’якого смаку зі складу останнього можна виключити часник.

Морська версія

Морська версія Капрезе передбачає додавання анчоусів і каперсів до томатів та моцареллі. Приправляють його оливковою олією. При цьому частина базиліка замінюється орегано. У такій інтерпретації можна взагалі не використовувати сіль, так як всі компоненти досить солоні.

У грецькому стилі

Надати новизну страви допоможуть інгредієнти з інших країн. Наприклад, Греція славиться своїми оливками, які чудово гармонують з італійської моцарелою і помідорами. Не зайвим буде також замінити просте оливкова олія грецьким соусом. Для його приготування в блендері змішуються: натуральний йогурт, рубаний базилік, сіль, масло і трохи лимонного соку. Збитий соус охолоджується в холодильнику не менше 30 хвилин, перш ніж потрапити в салат.

Зимовий Капрезе

Зима – не найкращий сезон для пошуку свіжих і ароматних помідорів. Вийти з ситуації допоможуть в’ялені томати. Викладіть на блюдо помідори, чергуючи з більш тонко, ніж класично, нарізаною моцарелою. У такій версії не обов’язковий базилік, так як солодощі в’ялених овочів цілком вистачає для смакової ідилії. Щоб досягти вершини досконалості, оливкова олія для заправки необхідно додати рубані фісташки.

Салат-коктейль

Повірте своїм очам. Капрезе можна не тільки їсти, а й пити. Підготовка такого коктейлю займає трохи більше часу, ніж в класичному варіанті. Помідори бланшують, очищають від шкірки і збивають блендером разом з дрібно нарізаним селерою і часником. Томатну суміш викладають у склянки і прикрашають кубиками моцарелли, шматочками огірка, підсолюють і збризкують оливковим маслом. Завершальна деталь – пару листочків базиліка.

Порційна подача

Для порціонної подачі найкраще підійдуть піали або широкі склянки. Більш естетично виглядає салат, викладений шарами. На дно кладуть хлібні грінки, далі сир і помідори. Приправляють оливковим маслом або соусом Песто. В кінці додають трохи кедрових горішків і базилік.

Брускетта Капрезе

Брускетта в стилі Капрезе підходить для барбекю в компанії друзів. Важливо використовувати білий хліб. Скибочки підсушують на сковороді, збризкують маслом і злегка натирають часником. Потім поміщають пару шматочків сиру і помідорів. Приправляється такий бутерброд сіллю і дрібно нарізаним базиліком.

Салат у вигляді канапе

Салат з острова Капрі – чудовий варіант для канапе. Невеликі кульки моцарелли спільно з помідорами Чері та базиліком відмінно почувають себе на шпажці. Приправити страву в такому вигляді досить складно, тому його можна збагатити скибочками баклажана, спеченого на грилі і попередньо скропленого маслом.

Ягідна версія

Ягідна версія Капрезе – це швидше десерт, ніж салат. У ньому томати замінюють полуницею, а традиційну моцарелу – сиром Фиор ді латте (Fiordilatte). Останній нарізають кубиками розміром ягоди. Для повної гармонії смаку страву посипають подрібненими фісташками.

Осінній мікс

З початком прохолодних дощових днів виникає бажання перейти на більш калорійну їжу. Осіння варіація страви крім традиційних компонентів включає скибочки груші і шматочки тонко нарізаної шинки.

Цитрусова фантазія

Для тих, хто любить цитрусові, існує оригінальна, більш терпка версія салату. В ній помідори замінюються очищеними часточками грейпфрута або червоного апельсина. Як і у класиці страву заправляють оливковою олією. Крім базиліка в таку гармонію смаку прекрасно вписуються листя м’яти.

Зі злаками

Капрезе зі злаками зазвичай подається як закуска або гарнір у свіжому вигляді. На блюдо викладають приготовану крупу (ячмінну, кус-кус або булгур). Традиційні компоненти ріжуть кубиками. Вони будуть йти другим шаром. Завершують композицію листя базиліка і оливкове масло.

З тунцем

Щоб приготувати корисний, смачний і ситний салат, необхідно взяти лише один додатковий інгредієнт. Тунець в олії або у власному соку чудово вписується в канву Капрезе. Сир, томати і рибу нарізають кубиками, змішують. Страву приправляють олією, бажано екстра вірджин, і орегано.

Максимально протеїновий варіант

Капрезе, приготований з моцарелою, це вже хороший джерело білків. Однак якщо ви хочете, то можна зробити його ще більш протеїновим. На «подушку» з руколи викладаються скибочки сиру, томатів і тонко нарізаної брезаолы. Присмачується салат невеликою кількістю оливкової олії і сбрызгивается лимонним соком.

Пропозиція для гурманів

Салат Капрезе – традиційна італійська закуска, також як і прошутто з інжиром. Дві класики, об’єднані в одне ціле, народжують неперевершене страва для справжніх гурманів. Для цього звичайне чергування моцарелла–помідор розбавляють шматочками інжиру товщиною не більше 1 см Прикрашають шинкою і збризкують маслом.

Трохи екзотики

Ви любите екзотику? Тоді спробуйте додати в класичний салат тонкі скибочки авокадо. Ви точно будете зачаровані такою інтерпретацією. Ще один варіант – заправити страву гуакамоле. Для його приготування пюрируют м’якоть авокадо разом з помідорами (без шкірки і кісточок), цибулею, часником і соком лайма. Отриману суміш солять, перчать і дають настоятися, перш ніж об’єднати з Капрезе.

Калорійність і корисні властивості

Класична версія Капрезе є досить легким стравою. Його калорійність на 100 г складає всього 177 кКал, які складаються з:

  • Білки – 10,5 г;
  • Жири – 13,7 г;
  • Вуглеводи – 3,5 р.

Основна цінність салату полягає в тому, що всі використовувані в ньому компоненти не термічно обробляються. Отже, в незмінному вигляді зберігаються найважливіші речовини – вітаміни.Помідори багаті такими як вітамінами С, А, Е, К, фолієва кислота. У них багато калію, що сприяє нормальному функціонуванню серця. Величезний плюс томатів – високий вміст антиоксиданту під назвою лікопін. Він бореться з вільними радикалами, перешкоджаючи виникненню деяких форм раку. Також лікопін володіє протизапальними властивостями, покращуючи стан кровоносних судин.Моцарелла – відмінне джерело білка і кальцію, необхідного для здоров’я зубів, нігтів і шкіри. Порівняно з іншими видами сирів вона включає меншу кількість жиру.Оливкова олія славиться підвищеним вмістом: олеїнової кислоти, нормалізує обмінні процеси; жирних кислот Омега-9, які володіють протираковими властивостями; лінолевої кислоти, яка бере участь у процесах регенерації тканин.Базилік сприяє правильному травленню, усуває набряки і підсилює захисні функції організму.Безперечні плюси інгредієнтів салату роблять його прекрасним блюдом не тільки для звичайного меню, але і для раціону людей, які дотримуються правил здорового харчування.Ось і розкриті всі таємниці салату-остров’янин. Як не крути, але приготувати Капрезе хоча б один раз зобов’язаний кожен. Відпочивайте по-італійськи, любите по-російськи, готуйте так, як вважаєте за потрібне, і пам’ятайте: «Слова істини прості,як рецепт салату Капрезе!» італійська кухня острів КаприТатьяна Ларіна