ІТАЛІЯ ДЛЯ МЕНЕ / Італійська кухня /Італійська піца – історія виникнення, види, склад, рецепти 39,357 переглянули Піца – це національне італійське блюдо, яке представляє собою круглу відкриту корж, покриту розплавленим сиром (зазвичай моцарела) і томатами. Сир – це, безумовно, основний інгредієнт піци. Інші інгредієнти відрізняються в залежності від виду піци. На сьогоднішній день піца є одним з найпопулярніших страв у світі. Зміст

  • Історія створення піци
  • Види піци, склад і рецепти:
    • Піца «Чотири сезони» — найпопулярніша піца в світі.
    • Неаполітанська піца «Маринара»
  • Як приготувати справжню італійську піцу?
    • Рецепт і простий спосіб приготування піци «Маргарита»

Історія створення піци

Як же з’явилася піца?Схожі страви вже існували у стародавніх греків і римлян. Вони представляли собою страви, викладені на ломтях хліба. Хліб з добавками м’яса, сиру, маслин, овочів, молочних виробів входив до пайки для римських легіонерів. Це була їжа, як патриціїв, так і плебеїв.Римлянин Марк Апіцій в I столітті до н.е. написав книгу, в якій наводилися рецепти «прабатьків» сучасної піци. На тісто в різних поєднаннях містилося оливкова олія, сир, шматки м’яса курчат, м’ята, горіхи, часник, перець. Саме слово pizza близько до слів piazza (площа) piatto (тарілка).У 1522 році В Європу завезли помідори і в Італії починають готувати практично класичну піцу.У XVII столітті з’являються спеціальні люди, які готують піцу для селян. Їх називають pizzaiolo (піццайоло). Одного разу в 1772 році король Фердинанд I інкогніто прогулювався по Неаполю і зголоднів. Монарх зайшов до закладу неаполітанського піццайоли Антоніо Тести. По мірі втамування голоду король все більше захоплювався смаком і різноманітністю страв. Фердинанд I спробував впровадити піцу в королівську кухню, але спроба була невдалою.Дружина була категорично проти їжі простолюдинів в раціоні монарших осіб. Минув деякий час, і інший король Фердинанд II, який теж любив піцу, вирішив змінити ставлення жіночої частини королівського двору до цієї страви. Фердинанд II скликав королівських кухарів на таємну нараду, на якому вирішувалося питання про облагороджуванні піци.Головна проблема полягала в тому, що тісто для піци місили ногами, а для королівського страви це було неприйнятно!Другорядним завданням був пошук підходящого інструменту для вживання піци, щоб не сенсу вимазувати жиром благородні пальчики. Відповідальним за вирішення вищевказаних завдань був призначений Дженнаро Спадаччини. Причому на рішення завдань відводилося обмежений час, неаполітанська вельможа мав встигнути до святкування дня народження королеви. Дженнаро у строк виконав доручення. Тісто тепер взбивалось бронзовим товкачем у формі людини, а для поглинання піци стали використовувати четырехзубую вилку. В день тридцятиріччя Маргарити Савойської на святковий стіл поставили величезну диво-піцу, приготовану подружньою парою палацових кулінарів – Раффаелем Еспозіто і Розіною Бранди.Піці було присвоєно ім’я королеви. З цього дня піца «Маргарита» стала найпопулярнішим блюдом серед королівського двору.Також на королівській кухні дозволили готувати «Маринара» і «Чотири сезони». На даний момент в Італії існує більше двох тисяч видів різної піци. І можна стверджувати, що саме Неаполь подарував світу таке диво, як піца. У XIX столітті завдяки італійським переселенцям, піца потрапила в Америку. Після II Світової війни в США широке поширення отримала служба доставки піци, а також харчова промисловість почала виробляти піци-напівфабрикати.

Види піци, склад і рецепти:

В залежності від розміру піци змінюється кількість тіста і начинки, але ставлення інгредієнтів залишається приблизно однаковим. Склад піци «Маргарита»: тісто для піци, помідори, сир (моцарела), томатна паста, оливкова олія, сухий базилік, пармезан, сіль, перець і свіжі листя базиліка.

Піца «Чотири сезони» — найпопулярніша піца в світі.

Про піцу «Чотири сезони» («Quattro staggioni») відомо, що вона існувала ще в 1660 році. Проживав тоді в Неаполі один кухар, який готував смачні піци. В один прекрасний день його відвідала ідея приготувати піцу з безліччю різноманітних інгредієнтів. Кулінар відібрав свої улюблені продукти: томати, дари моря, шинку і гриби.Однак постало питання: як помістити все це розмаїття на прошарок тесту, не зробивши при цьому з піци вінегрет? Кулінар знайшов вихід з цієї ситуації. Він розділив коло піци на чотири сектори, кожен з яких був покритий своєю начинкою окремо. Відвідувачам піцерії дуже сподобалося нове блюдо. У такого витвору кулінарного мистецтва обов’язково має бути назва.У кухаря ця піца асоціювалася з порами року, в результаті піца отримала ім’я «Чотири сезони». Сектор «зима» займали печериці, «весна» відводився під морепродукти, «літо» було віддано італійської ковбаси Салямі (Salame), «осінь» займали помідори. Зверху піца поливалася соусом, посипалася зеленню і моцарелою. В наш час піца «Чотири сезони» — одна з найпопулярніших і є лідером продажів. Є безліч варіантів поєднань начинок. У традиційній «Чотири сезони» три сектори (сезону) начинки зайняті морепродуктів, а один грибами. Склад: тісто, моцарела, помідори, солоні гриби, варено-морожені мідії, свіжі або морожені креветки в панцирі, маслини, солоний анчоус, петрушка, часник, апельсин, сіль, цукор, перець, вустерширський соус, соус табаско, свіжий базилік, пармезан.

Неаполітанська піца «Маринара»

«Маринара» як і «Маргарита» вважається неаполітанської піци. Саме слово перекладається як морської або моряцький. Однак це не означає, що піца повинна бути з морепродуктів. Можливо, піцу так назвали на честь рибалок, які вживали її практично щоранку.Насправді «маринара» — це ще і соус з помідорів, цибулі, часнику і ароматних трав.Цей соус з-за консервуючих властивостей томату міг зберігатися досить довго, чим не могли не скористатися мореплавці. Тому існує гіпотеза, що назва піци пов’язано саме з цим соусом. Склад: тісто, помідори, оливки, часник, пармезан, сіль, цукор, орегано, чебрець, базилік. Сьогодні піца поширилася на весь світ. У різних країнах люди можуть віддавати перевагу різні варіанти приготування цієї страви. Основні відмінності спостерігаються в начинці, наприклад в Бразилії в піцу додають зелений горошок, в Японії – вугра, а в Коста-Ріці – кокоси.Навіть на території Італії є відмінності між піцою по-неаполітанськи піцою і по-римськи. У столичній піци основа хрустка, а неаполітанська має м’яку розсипчасту корж.

Як приготувати справжню італійську піцу?

  • Записатися на майстер-клас по піці в Римі

Отже, ми дісталися до самого головного: рецепту як приготувати справжню італійську піцу.У 2004 році в офіційному виданні газети італійського уряду був опублікований рецепт справжньої неаполітанської піци.За цим рецептом справжня піца повинна бути з тонкою скоринкою. При готуванні повинен використовуватися тільки сир «моцарелла» та особливі сорти помідорів. Як добавки можуть використовуватися тільки базилік, оливкова олія, материнка і часник.Якщо одне з цих правил було порушено при виготовленні, то отриманий продукт не є справжньою італійською піцою.Також варто згадати, що справжня піца готується на вугіллі в справжньої італійської печі, де температура тримається 485 градусів і піца там випікається за 2 хвилини. Однак на сьогоднішній день цього правила рідко хто дотримується.

Рецепт і простий спосіб приготування піци «Маргарита»

Для хорошої піци для початку потрібно зробити гарне тісто.

  • Беремо дріжджі (7 гр.) і цукор (1 ст. ложка), поміщаємо їх у миску і змішуємо з водою (4 ст. ложки), залишаємо на 15 хвилин в теплому місці. Змішуємо борошно (350 гр.) з сіллю (1 ст. ложка) і робимо в центрі ямку, додаємо оливкова олія (1 ст. ложка), дріжджову суміш і 170-180 гр. гарячої води (60 град.З).
  • Замісити тісто дерев’яною ложкою.
  • Далі викладаємо тісто на стіл і замішуємо руками приблизно 5 хвилин.
  • Потім тісто повертаємо в миску, накриваємо і залишаємо на 30 хвилин, щоб воно піднялося в два рази.
  • Поки тісто піднімається, можна зайнятися начинкою.
  • У велику сковорідку треба покласти помідори (консервовані у власному соку 400 гр.), часник (2 зубчики роздавлених), базилік (2 ст. ложки), оливкова олія (1 ст. ложка), перець і сіль.
  • Отриманий соус гаситься 20 хвилин до загусання, потім у нього додають томатна паста і соус остуджується.
  • Підійшла до цього основу замішуємо руками ще пару хвилин і викладаємо на деко.
  • Тісто руками розтягується таким чином, щоб його товщина була не більше 6 мм, оскільки воно ще підніметься в духовці.
  • Основа намазується соусом, посипається моцарелою (100 гр.) і пармезаном (тертим 2 ст. ложки) і поміщають у підігріту духовку, де запікається 20-25 хвилин при 200 град.С.
  • Приємного апетиту! І наостанок, ми приготували для вас, дорогі читачі, відеоурок по приготуванню справжньої піци від італійського шеф-кухаря. італійська кухня італійська пиццаТатьяна Ларіна